Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: vrijdag 13 maart 2020

Laatste nieuws coronavirus gemeente Lochem


Goed je handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog, papieren zakdoekjes gebruiken en geen handen schudden.

Deze algemene hygiënemaatregelen zijn belangrijk om verspreiding van...


Het coronavirus zorgt voor een toenemend aantal besmettingen in Nederland. In onze gemeente is op dit moment nog geen besmetting vastgesteld. Sinds donderdag 12 maart 2020 gelden in heel Nederland nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart.
Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “Op dit moment is in onze gemeente nog geen besmetting vastgesteld. Ik doe een beroep op alle inwoners, organisaties en bedrijven om alle maatregelen na te leven. Hiermee helpen we niet alleen ons zelf, maar helpen we vooral  elkaar.”

De maatregelen zijn:

 
  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijdt sociale contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Actuele informatie over de gemeentelijke dienstverlening
Vanzelfsprekend raken de maatregelen ook de dienstverlening van de gemeente Lochem. De dienstverlening gaat door, maar we nemen wel maatregelen om onnodig risico op verspreiding van het virus te voorkomen. Daarvoor vragen we ook uw medewerking.

Contact met de gemeente
Wij vragen u om uw contacten met de gemeente zoveel als mogelijk telefonisch en digitaal te doen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via nummer (0573) 28 92 22, Whatsapp 06-10 27 01 39 en per mail via info@lochem.nl. U blijft welkom in het gemeentehuis en het gemeenteloket Gorssel. Maar dan alleen voor de zaken die niet kunnen wachten én die niet digitaal afgehandeld kunnen worden én alleen op afspraak. Overigens geldt: heeft u klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Kom dan niet naar het gemeentehuis, blijf thuis en probeer sociaal contact te vermijden.

Afspraken met de gemeente
Onze medewerkers werken de komende periode voor een deel thuis, maar zijn telefonisch en per mail goed bereikbaar. Ook kijken we of we afspraken en bijeenkomsten kunnen verplaatsen die ook op een later moment kunnen plaatsvinden. Dit doen we uiteraard in goed overleg.

Openbare bijeenkomsten
Als openbare bijeenkomsten die georganiseerd zijn door de gemeente, niet doorgaan, dan melden we dat via deze website, in gemeentenieuws en via sociale media. 

Meer weten?
Informatie én advies over het coronavirus vindt u op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)  Ook op de website van de GGD staat waardevolle informatie en tips, bijvoorbeeld als het gaat om hygiëne-instructies. Heeft u een specifieke vraag, ook dan kunt u contact opnemen met het RIVM. Doe dit via de website, of bel 0800-1351.