Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: woensdag 11 maart 2020

Verhalen uit onze kernen: Lochems Mannenkoor bezingt de vrijheid


In de aanloop naar de viering van 75 jaar vrijheid in mei 2020 halen we verhalen op uit onze kernen.

Verhalen over de oorlogstijd, over heldendaden of initiatieven die ons niet laten vergeten wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld binnen onze gemeente. Dit keer het verhaal over de bijdrage van het Lochems Mannenkoor.


Voor het Lochems Mannenkoor is 2020 een bijzonder jaar. Ze bestaan 85 jaar en herdenken 4, 5 en 6 mei actief de bevrijding. Samen met bevriende koren, een speciaal kinderkoor en ons publiek. Het Lochems Mannenkoor werd op 28 oktober 1935 opgericht in hotel Zwijnshoofd in Lochem. Besloten werd om het koor op te richten: “Op zo breed mogelijke basis gestoeld. Uit alle lagen van de bevolking. Zonder aanzien van rang of stand en zonder politieke inslag.”

Koor in oorlog niet actief
De notulen van de jaarvergadering van 1939 spreken van een gedrukte stemming. De internationale gebeurtenissen remden het verenigingsleven. In maart 1940 werd nog wel een concert gegeven in Lochem. Maar tijdens de oorlog was het koor niet actief. Het koor kiest na de oorlog weer een actieve rol. Ook nu we 75 jaar vrij zijn, herdenkt het Lochems Mannenkoor actief de vrijheid.

Wat gaat het koor doen?
Al jaren onderhoudt het koor vriendschap met het Marqant Der Münster Chor uit Duitsland en het York Philharmonic Male Voice Choir uit Groot Brittannië. Zij vieren samen de vrijheid.

4 mei: samen met het vriendenkoor uit York zingt het koor tijdens de dodenherdenking in de Gudulakerk.

5 mei: ‘s avonds volgt een groot Bevrijdingsconcert. Samen met de koren uit York, Münster en 75 leerlingen van basisscholen in onze gemeente. Het concert begint om 19.30 uur (deur open om 19.00 uur). Met de kinderen zingen zij het bevrijdingslied “Samen Vrij Zijn”. Dit lied is speciaal gemaakt door Juliette Dumoré. De tekst is van Steven van Campen.

6 mei: Bezoek aan het Airborne Museum met de Yorkse vrienden. Hier wordt de Slag om Arnhem treffend uitgebeeld. Veel gevallenen van de Engelse 1st Airborne Division waren gelegerd in en om York. Daarom herdenken we samen op de Airborne Cemetary de vele Engelse en Poolse gevallenen. Met medewerking van Het Highland Regiment Pipes & Drums en het Drumcorps SMT.

Jubileumjaar
Ook later in ons jubileumjaar kondigen we speciale activiteiten aan vanwege ons 85-jarig bestaan.