Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: maandag 02 maart 2020

‘De Liemers, land van grenzen tussen Rijn en Oude IJssel’


Winnaar Beste Boek Achterhoek en Liemers
       

Tijdens de bijeenkomst zondagochtend 1 maart bij De Radstake in Heelweg maakte de jury bekend dat het boek ‘De Liemers’, onder redactie van Wim van Heugten en Theo Salemink  de (ere-)titel ‘Beste Boek Achterhoek en Liemers 2019’ heeft gekregen. De jury koos dit boek uit bijna 80 boeken die in 2019 zijn gepubliceerd en betrekking hadden op de Achterhoek of Liemers.

De verkiezing Beste Boek Achterhoek en Liemers wordt georganiseerd door de Dialectkring Achterhook en Liemers, Streektaalvrienden Lochem e.u. en het Erfgoedcentrum Achter-hoek en Liemers.

De (onafhankelijke) jury, bestaande uit personen met verschillende achtergronden als  schrijver, bibliothecaris, boekverkoper en vormgever beoordeelden de boeken op vormgeving, taalgebruik, inhoud, originaliteit en streekbinding. Eind januari maakte de jury de vijf genomineerden al bekend: ‘De IJssel stroomt feller dan de Amstel’, ‘Opvouwbaar bos’, ‘Tuinmansleven op de Ulenpas’, ‘De laatste dagen van soldaat Haggeman’ en ‘De Liemers’.

Jurylid Frans Hesselink begon het voorlezen van het juryrapport met complimenten aan alle auteurs, ook die van de boeken die uiteindelijk niet werden genomineerd. “Wij hebben als jury geconstateerd dat de gemiddelde kwaliteit hoger lag dan vorig jaar. Hesselink gaf ook aan dat het moeilijk is ‘appels met peren’ te vergelijken maar de jury was het snel eens over zowel de genomineerden als de uiteindelijke winnaar.

Hesselink deelde de bevindingen van de jury met betrekking tot alle vijf genomineerde boeken mee en maakte het winnende boek bekend. De blijdschap bij Theo Salemink, aanwezig als één van de samenstellers van het boek ‘De Liemers’ was groot toen bleek dat dit boek de winnaar was geworden. Hij nam de prijs in ontvangst mede namens samensteller Wim van Heugten en alle betrokken auteurs.

De bekendmaking van het Beste Boek Achterhoek en Liemers is tevens de aftrap van de Waeke van het Achterhookse en Liemerse  Book. Komende week krijgt iedereen die een streekboek koopt in een regionale boekwinkel gratis de bundel ‘Flonkergood’ cadeau.