Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: woensdag 12 februari 2020

Verhalen uit onze kernen: Oorlogsmuseum in Lochem


In de aanloop naar de viering van 75 jaar vrijheid in mei 2020 halen we verhalen op uit onze kernen.

Verhalen over de oorlogstijd, over heldendaden of initiatieven die ons niet laten vergeten wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld binnen onze gemeente. Dit keer het verhaal over het oorlogsmuseum in Lochem.


Berry Swarthoff is een wandelend geschiedenisboek als het aankomt op alles wat zich heeft afgespeeld in de Tweede Wereldoorlog in en rondom Lochem. Niet alleen heeft hij kennis van deze periode, maar ook heel veel spullen. Om de spullen voor iedereen zichtbaar te maken heeft hij in mei 2019 het oorlogsmuseum geopend in hartje Lochem. Speciaal hiervoor is de stichting Liberation Museum Lochem opgericht.

“Ik vind dat we moeten blijven herinneren. Daar draagt dit museum aan bij”, vertelt Swarthoff. Met een passie en sterke innerlijke drive geeft hij aan hoe zijn fascinatie is ontstaan voor dit stukje geschiedenis. “Mijn vader was beroepsmilitair. Ik kreeg van hem een foto waarop hij stond in een uniform van de Canadezen. Deze had hij geruild voor zes eieren. Zo ben ik begonnen met verzamelen.” De afgelopen tientallen jaren ontmoette Swarthoff regelmatig veteranen in zijn Canadese restaurant Mondani in Lochem. Waar hij samen met zijn vrouw Yvonne de scepter zwaait. “Er zijn nog maar 2 veteranen in leven. Ik hoop dat zij van 2 t/m 6 april weer kunnen komen bij het monument Somerset in Lochem om de vrijheid te vieren.”

Swarthoff vertelt de bezoeker van het oorlogsmuseum aan de hand van foto’s, documenten, apparatuur en andere voorwerpen hoe Lochem is bevrijd door de Engelsen. In het museum is er dan ook de nodige aandacht voor 75 jaar bevrijding. “Het is belangrijk dat we de jeugd ervan overtuigen dat zo’n oorlog nooit meer mag plaatsvinden. Daarom is het ook goed dat hier scholen over de vloer komen.”

Hij noemt het oorlogsmuseum een grote blijk van waardering voor alle jeugdige en mannelijke soldaten dit het leven gaven voor onze vrijheid.  Naast zijn eigen verzameling krijgt de Lochemer steeds meer spullen van (klein)kinderen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. “Dat is echt prachtig. Zo leven de herinneringen voort.”

Het oorlogsmuseum is gevestigd aan de Walderstraat 15 in Lochem. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Gratis toegang.