Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: woensdag 05 februari 2020

Verhalen uit onze kernen: Verfilming


In de aanloop naar de viering van 75 jaar vrijheid in mei 2020 halen we verhalen op uit onze kernen.

Verhalen over de oorlogstijd, over heldendaden of initiatieven die ons niet laten vergeten wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld binnen onze gemeente. Dit keer de verfilming van oorlogsverhalen uit de kernen Barchem, Zwiep en Nettelhorst.


Barchem, Zwiep en Nettelhorst werden op 1 april 1945 bevrijd van de Duitse onderdrukking.

De oorlog wordt herdacht met verscheidene activiteiten die starten op 1 april en wordt afgesloten met een vrijheidsfeest op 5 mei.

De bevrijdingscommissie heeft diverse oorlogsverhalen verzameld; enkele daarvan zullen worden verfilmd. Bijvoorbeeld het door Bertha Welbergen ingestuurde verhaal over haar schoonvader. Hier volgt een citaat uit deze verfilming:

“Hendrik Welbergen zat bij het verzet. Naast het runnen van de boerderij was hij vee-verloskundige. Hij had hier dan ook een bewijs voor: ‘tierarzt’. Zodoende mocht hij ’s nachts de weg op. In het geheim werden dan zenders verplaatst. Zo ook die nacht dat hij staande werd gehouden op de kanaalbrug in Lochem. Onderin zijn tas zat een zender met daar bovenop zijn verlossingspullen, waaronder een staaldraad waar dode ongeboren kalveren mee in stukken werden gezaagd. Toen was er nog geen keizersnede bekend. De Duitsers deden zijn tas open en meteen sprong de draad eruit. Dit was zijn geluk. Hadden ze doorgezocht en de zender gevonden, dan zou hij daar ter plekke doodgeschoten zijn.”

Op de foto ziet u een fotofragment uit de verfilming van bovenstaand verhaal. Van links naar rechts. Alex Welbergen als Hendrik Welbergen; Anneke Bannink-Welbergen als zijn vrouw Hanna, Erwin Bannink als Duitser en Herman Koeleman als figurant Willem Prinsen (foto Mark Koeleman).

Ook zal een indrukkend verhaal van Willemien Houwers-Kottelenberg, oud inwoonster uit Zwiep, worden verteld. Haar verhaal eindigt met de volgende woorden: “Ik denk nog vaak aan die eerste zondag na de bevrijding toen we in de kerk uit volle borst het Wilhelmus weer mochten zingen. Dat was een emotioneel ogenblik waarbij menig traantje werd vergoten.”

Op het programma staan onder andere een expositie en bevrijdingscafé in de Barchkerk, een fietstocht langs locaties met een oorlogsherinnering en een speciale 4 mei herdenking. Op 5 mei is het feest, met het ophalen van het vrijheidsvuur, een lunch en aansluitend muziek, eten, drinken en vertier.

Wie nog mooie verhalen of spullen heeft kan zich melden via: 
expo-bevrijding2020@contact-barchem.nl.