Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: donderdag 16 januari 2020

Vijf genomineerde boeken voor Beste Boek 2019 zijn bekend


Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers


Bekendmaking Beste Boek 2019 en start van de Waeke van het Achterhookse en Liemerse Book is op zondag 1 maart 2020 (locatie, tijdstip en programma worden nog bekend gemaakt)

In willekeurige volgorde zijn de vijf genomineerde boeken:

De IJssel stroomt feller dan de Amstel
Herinneringen van een boekverkoper, uitgever en schrijver

Auteur: Ad ten Bosch
Ad ten Bosch brengt zijn jeugd door in Zutphen waar zijn vader boekhandel Van Someren & Ten Bosch runde. Zijn memoires lezen als een verslag van een avontuurlijk leven en een geschiedenis van het Nederlandse boekenvak ineen.

Zijn avonturen beleeft hij in Canada, het boekenvak leert hij in Nederland en komt zo in aanraking met collega schrijvers en uitgevers over wie hij kleurrijke anekdotes vertelt.

voorkant De IJssel stroomt feller dan de Amstel.jpg

Opvouwbaar bos
Liederen en gedichten

Auteur: Helma Snelooper
Dichter, verteller en theatermaker Helma Snelooper uit Hummelo is geboeid door verhalen van mensen. In haar gedichten zoekt ze verbinding met de medemens en de ziel der dingen. De ziel zou zich kunnen bevinden in de natuur, in het opvouwbaar bos, waar men zich in alle rust terug kan trekken en kan dromen.

voorkant Opvouwbaar bos.jpg

Tuinmansleven op de Ulenpas
Van seizoenarbeider uit
Duitsland tot tuinbaas/rentmeester in Hummelo en Keppel, 1770-1930

Auteur: Mies Dagevos
Mies Knake (oudtante van Mies Dagevos) legt van 1907 tot 1923 in dagboeken het dagelijkse leven van haarzelf en haar familie vast die sinds generaties verbonden is aan landgoed de Ulenpas. De dagboeken en de verbindende tekst van Mies Dagevos bieden hiermee een inkijk in het leven in een dorpsgemeenschap in de 19e en begin 20e eeuw.

voorkant Tuinmansleven op de Ulenpas.jpg

De laatste dagen van soldaat Haggeman 
en andere Achterhoekse oorlogsverhalen

Auteur: Henny Haggeman
Verhalen van Gelderlanderjournalist op basis van onderzoek naar gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en persoonlijke verhalen van direct betrokkenen. Thema’s als verzet, fusillades, onderduiken, Joden, ‘goed’ of ‘fout’ en pilotenhulp geven een indrukwekkend beeld van hoe de Achterhoeker de oorlog heeft beleefd.

voorkant De laatst dagen van soldaat Haggeman.jpg 


De Liemers
Land van grenzen tussen Rijn en Oude IJssel

Auteurs: Wim van Heugten en Theo Salemink (red.)
De Liemers in woord en beeld vertelt door experts aan de hand van uiteenlopende thema’s; van politiek, landschap, geschiedenis, cultuur en religie, mensen en herinneringen tot bio-industrie. Een ‘Liemersboek’ over de omstreden, wisselende en soms verdrietige identiteit van deze streek.

voorkant De Liemers.jpg

Zie voor een uitgebreide beschrijving van de boeken op www.achterhoekseboeken.nl.

De boeken zijn geselecteerd door een onafhankelijke jury waarin boekenliefhebbers zitting hebben afkomstig uit dialectkringen en gerelateerd aan bibliotheek, boekhandel en onderwijs.