Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: woensdag 19 juni 2019

Kernen werken samen aan vieren 75 jaar vrijheid in 2020


In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

Op 2 april 1945 werd Laren als eerste bevrijd. In dit bijzondere jubileumjaar staan we van 2 april tot en met 5 mei stil bij 75 jaar vrijheid. Met activiteiten in alle kernen. De Oranjeverenigingen, diverse gezelschappen en gemeente werken samen aan een aansprekend programma. Verbinden, verhalen en vrijheid vieren zijn de rode draad.


Dit zijn de contactpersonen van de kernen voor 75 jaar vrijheid

Voorste rij van links naar rechts: Theo Klein Bleumink (St. Muziekgolf), Bart Ruiterkamp (Almen), Marcel Klein Lebbink (Harfsen), Marc a Campo (Gorssel, Joppe). Achterste rij van links naar rechts: Johan te Linde (Eefde), Joke Brummelman (Laren), Linda Weel (Lochem), Willy Oolthuis (Lochems Mannenkoor). Jan Haijtink (Historische Vereniging De Elf Marken) staat niet op de foto.

In het vroege najaar van 2018 kwamen gemeente en de kernen voor het eerst bij elkaar. Om plannen met elkaar te delen. Hieruit is een mooie samenwerking geboren. De gemeenteraad stelde onlangs geld beschikbaar voor het programma, zodat de organisatie kan gaan starten.

Bereidheid om samen te vieren
Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “75 jaar vrijheid is een bijzondere mijlpaal. Een kans om verhalen over oorlog en vrijheid te delen en te beleven. Ik vind het mooi dat we dat in Lochem samen doen met alle kernen. Toen we voor het eerst bij elkaar kwamen, hadden sommige kernen al plannen, andere nog niet. Er is veel bereidheid om samen op te trekken. Hierdoor kunnen onze inwoners straks een maand lang meedoen aan activiteiten ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. In de eigen kern en op allerlei andere plekken in de gemeente. Ik ben trots op de inzet van de vele vrijwilligers die hier samen de schouders onder zetten.”

Een tipje van de sluier
Bijna alle Oranjeverenigingen doen mee. Op de foto staan de contactpersonen per kern. Elke kern heeft een aantal activiteiten bedacht, organiseert deze en zoekt eventuele extra sponsoring. De gemeente verstrekt elke kern eenzelfde bijdrage. Daarnaast ondersteunt de gemeente bij de gezamenlijke communicatie van het programma, zodat het breed toegankelijk wordt. En ze coördineert of ondersteunt een aantal gezamenlijke activiteiten. Zoals: Beleef de vrijheid op de fiets langs gedenkwaardige plekken. Maak kennis met unieke verhalen over de oorlog en bevrijding. Bezoek een bijzonder bevrijdingsconcert of geniet van de muziek van de gezamenlijke muziekverenigingen. Ook jongeren betrekken we daarbij.

Meer informatie
Heeft u vragen over het programma in wording? Neem dan in eerste instantie contact op met Wilma Elbert van de gemeente Lochem: w.elbert@lochem.nl