Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: woensdag 15 mei 2019

PumpTrack Laren: waar een klein dorp groot in kan zijn


Officiële opening op zaterdag 25 mei van prachtig inwonersinitiatief.

Met de nodige subsidie vanuit provincie, de handenarbeid van inwoners, bijdragen van ondernemers en de hulp van ideeënmakelaar van de gemeente is het gelukt. In Laren is één van de eerste pumptrackbanen in het oosten van het land gerealiseerd. Waar een klein dorp groot in kan zijn. Een interview met vier enthousiaste initiatiefnemers aan de vooravond van de officiële opening op zaterdag 25 mei.


Han Kuiper, Gerald van der Wal, Berjan Jimmink en Jarno Klein Velderman hebben zich verenigd in de werkgroep Fietscrossbaan. Het viertal heeft zich hard gemaakt om van het oude trapveldje een pumptrack te maken. Een baan waar BMX’ers, mountainbikers of skaters met of zonder ervaring hun baantjes kunnen trekken over een geasfalteerd circuit vol bochten en heuvels. Een walhalla voor elke fiets- en skateliefhebber.

Gezamenlijke ambitie
De vier inwoners hebben elk zo hun eigen verhaal om een pumptrack te ontwikkelen. Zo zijn Han Kuiper en Gerald van der Wal twee vaders van echte fietscrossliefhebbers, is Berjan Jimmink als penningmeester van Stichting Speelplezier Laren altijd op zoek naar nog meer speelplezier voor de jeugd. En houdt Jarno Klein Velderman zich als commissielid van Wakker Laorne bezig met de belangen van de inwoners van Laren. De vier heren zetten gezamenlijk de schouders onder de uitvoering van het idee.

Groots idee
“Omdat het oude trapveldje op deze plek al een tijdje braak lag en de fietscrossers in Laren steeds door woningbouw moesten verkassen van weilandjes is het idee ontstaan om hier een pumptrack aan te leggen,” vertelt Berjan Jimmink. Het idee was groots. Veel handen moesten eraan te pas komen om de baan te realiseren. “We hebben eerst Wakker Laorne geïnformeerd en toen de omwonenden gevraagd wat ze van het idee vonden voordat we naar de gemeente als grondeigenaar gingen. De omwonenden waren unaniem voor”, vertelt Jimmink enthousiast.

Korte lijn met gemeente
Daarna kwam ideeënmakelaar Liesbeth van Rijn van de gemeente in beeld. Gerald van der Wal: “Zij heeft ervoor gezorgd dat de gemeente de grond ter beschikking wilde stellen en heeft voor ons de kar getrokken om subsidies van de provincie binnen te halen. Ook heeft ze gezorgd dat het groen rondom en bij de baan werd aangepakt door Circulus-Berkel. Haar inbreng hebben we als heel positief ervaren. De ideeënmakelaar maakte de lijn tussen het initiatief en de gemeente heel kort.”

Enorme klus
De kosten van de aanleg van de baan waren vrij hoog. Han Kuiper: “We hebben een halve ton bespaard door met vele inwoners uit Laren veel voorwerk te verzetten. Zo is er 70.000 kilo asfalt met kruiwagens weg geschept. Een enorme klus. Doordat Berjan een oproepbericht op Facebook plaatste kregen we van heel veel inwoners hulp. Dat was echt heel mooi.” Ook de ondernemers droegen hun steentje bij. De baan is sinds september 2018 geopend en trekt jeugd uit Laren en ook ver daar buiten aan. “Iedereen gaat met respect met deze baan om. Dat is mooi om te zien. Én het zet Laren mooi op de kaart”, geeft Kuiper aan. “We hebben groots ingezet en dat is gelukt!”

Officiële opening
Op zaterdag 25 mei is de officiële opening van PumpTrack Laren. De jeugd speelt hierbij een belangrijke rol. De bouwer van de baan, Velosolutions Benelux, zorgt voor enkele professionele fietsers. Zo wordt de baan op een spectaculaire manier geopend. Wethouder Bert Groot Wesseldijk zal namens de gemeente aanwezig zijn. Ook Liesbeth van Rijn, die onlangs afscheid nam als ideeënmakelaar, komt nog een keer de baan bewonderen.