Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: donderdag 31 januari 2019

Krijgt Lochem nu ook een oorlogsmuseum ?


LOCHEM - Berry Swarthoff is heel enthousiast, als het aan hem ligt krijgt Lochem nog dit voorjaar een eigen oorlogsmuseum.


Britse en Canadese uniformen van bevrijders van Lochem (foto Berry Swarthoff)


Swarthoff is al 35 jaar actief als organisator van de WO2-herdenkingen in de Achterhoekse stad. Hij onderhoudt ook de contacten met de nog levende bevrijders van Lochem; veteranen van het Somerset & Wiltshire Regiment. Van de ooit 150 mannen zijn er nu nog 4 over, waarvan één onlangs 100 jaar oud werd. Swarthoff hoopt dat zij de opening nog mogen meemaken.

Het startschot is gegeven
De oprichtingsakte van Stichting Liberation Museum Lochem is gepasseerd en volgens Swarthoff staat de gemeente positief tegenover zijn initiatief. Een locatie heeft de Lochemmer ook al, een voormalig horecapand aan Walderstraat 15 waar na het nodige opknapwerk de collectie van de WO2-verzamelaar een plek moet krijgen.Tankperiscoop uit een Sherman-tank die bij Lochem door een panzerfaust werd geraakt. Op één man na kwamen de inzittenden om. (foto Berry Swarthoff)


Complete geschiedenis van Lochem vertellen
Uiteindelijk wil Swarthoff een museum dat de complete tijdlijn van Lochem in beeld brengt, dus vanaf de oertijd tot het meer recente verleden. Hij roept dan ook andere geschiedenis-kenners op om mee te denken. Maar voorlopig ligt de focus nog op de Tweede Wereldoorlog en dan meer specifiek op de bevrijding van Lochem op 2 april 1945. "Als we dan open kunnen zijn, dit jaar, zou dat geweldig zijn, en anders rond 4 en 5 mei 2019". De initiatiefnemer wil ook graag scholen bij zijn museum betrekken en een educatief pakket over Lochem aanbieden.

En nu het geld nog
Voor het zover is moet er nog wel wat geld op tafel komen om het pand aan de Walderstraat geschikt te maken voor publiek. Diverse fondsen en de gemeente Lochem zijn aangesproken en Swarthoff hoopt ook op hulp van inwoners van zijn stad en andere geïnteresseerden, crowdfunding is gestart via de site https://www.doneerdoel.nl/actie/1481/oorlogsmuseum-lochem

Bron: Omroep Gelderland