Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: woensdag 23 januari 2019

Stoken op hout: wat zijn de regels?


Stookt u wel eens hout, bijvoorbeeld in een open haard, kachel, vuurkorf of barbecue?

Of heeft u soms last van het stoken van hout? Lees dan onze reeks over houtrook. Deze week aandacht voor de regels voor het stoken van hout.


Het gebruik van open haarden, inzethaarden en vrijstaande kachels in huis neemt de laatste jaren toe. Ook in het voorjaar en de zomerperiode steken mensen buiten steeds vaker vuurkorven en barbecues aan. Naast warmte en sfeer zorgt hout stoken ook voor overlast in de vorm van geurhinder en roetneerslag. Ook zorgt het voor luchtvervuiling door onder meer fijnstof, met als gevolg allerlei gezondheidsklachten.

Wat zijn de regels voor het stoken van hout?
Stookt u binnen een houtkachel, allesbrander of open haard? Dan moet uw stookinstallatie en rookgasafvoer voldoen aan de eisen van het bouwbesluit. Zo moet de bovenkant van uw schoorsteenpijp minimaal 0,50 meter boven de nok van het dak uitkomen. Uw rookkanaal moet brandveilig zijn. Ook moet er voldoende toevoer van verse lucht zijn geregeld. Deze regels zijn er voor gezonde woonomstandigheden in uw huis. Uw buren worden er niet door beschermd.

In het bouwbesluit staat ook dat het verboden is om voor de omgeving hinderlijke wijze rook, roet of walm te verspreiden. U bent dus zelf verantwoordelijk voor eventuele overlast en ook voor een oplossing. Het is voor de gemeente vrijwel onmogelijk om rookoverlast aan te pakken. Er bestaan geen meetbare normen. Ook hebben we geen eenvoudige meetmethode of meetapparatuur. Goede afspraken maken in de buurt is dus het advies.

Algemene tips voor het stoken van hout

 
  • Stook nooit geïmpregneerd of geverfd hout of hout dat op een andere manier is behandeld. Daarbij komen erg schadelijke stoffen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden.
  • Gebruik altijd schoon, onbewerkt hout dat goed droog is. Vochtig hout verbrandt niet helemaal,  waardoor veel schadelijke stoffen vrijkomen.
  • Verbrand het hout op hoge temperatuur en stapel het losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo kan het hout helemaal verbranden.
  • Brandbare blokken van geperst hout (houtkrullen en houtvezels) zonder toevoegingen en goed gedroogd haardhout zijn het minst schadelijk. Houtvochtmeters zijn tegenwoordig voor een klein bedrag in bouwmarkten te koop.
  • Denk er ook aan dat u niet stookt bij mistig weer en bij windsnelheden lager dan windkracht 2.
  • Als u binnen stookt, zorg dan ook voor voldoende ventilatie en toevoer van verbrandingslucht en kies een stooktoestel op maat.
11 stooktips voor houtkachel en open haard