Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: maandag 21 januari 2019

training voor kinderen wordt gehouden in Eibergen


Het zijn dingen die bij het leven horen

Het slechte nieuws is dat trauma’s bij het leven horen. Het goede nieuws is dat weerbaarheid en veerkracht ook bij het leven horen. Eenvoudig gezegd is veerkracht het vermogen dat wij allemaal bezitten om stress en gevoelens van angst, hulpeloosheid en overweldiging te verwerken.

Kinderen hoeven als gevolg van slijtageslag van het leven hun veerkracht niet te verliezen. Integendeel ze zijn in staat en hebben het vermogen om onder moeilijke omstandigheden die het leven met zich meebrengt hun weerbaarheid en veerkracht te vergroten.

Kinderen worden regelmatig blootgesteld aan potentieel traumatische gebeurtenissen. Kinderen zijn “traumaproof “ te maken. Vergeet niet dat pijn onvermijdelijk is en dat trauma’s bij het leven horen, dat  geldt ook voor weerbaarheid en veerkracht, en het vermogen om jezelf te herstellen. (Kline, 2017)

Hoe zit dat dan met Hoog sensitieve kinderen ( HSP) kinderen?

Het lichaam vergeet niets; de emoties in de hersenen laten letterlijk een anatomisch beeld achter dat noodzakelijk is voor onze overleving. Dit houdt in dat een emotie als angst specifiek fysieke gewaarwordingen in verschillende delen van het lichaam kan vastleggen. Wanneer we zien, horen, ruiken of proeven kan een lichamelijke gewaarwording worden opgeroepen die overeenkomt met een eerdere bedreiging. Ook kunnen er opnieuw gevoelens van angst en hulpeloosheid ontstaan, overeenkomstig de reactie op het oorspronkelijke gevaar. In de oorspronkelijk situatie werd men getriggerd tot een vecht of vlucht of freeze houding. De herbeleving van de traumatische ervaring moment veroorzaakt grote angst. Wat ouders daarentegen waarschijnlijk bij hun kind waarnemen, is een onverklaarbaar gedrag en onbegrijpelijke emoties. 
www.thehumanway.nl