Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: woensdag 07 november 2018

Zutphense erfgoed is nu via één portal te vinden


De collecties en databases van archeologie, monumentenzorg, het Regionaal Archief Zutphen en het Stedelijk Museum zijn nu toegankelijk via één website: www.erfgoedcentrumzutphen.nl.

Samen met een wereldspeler op het gebied van erfgoedtechnologie is ruim een jaar aan dit project gewerkt. “Het Erfgoedcentrum krijgt een gezicht.

Archivaris Etienne van den Hombergh van Regionaal Archief Zutphen:
“Wij hebben 700, misschien wel 800 archieven. Die archieven komen uit de middeleeuwen, maar die komen ook uit de 20e eeuw. Uit Lochem, uit Brummen en vooral ook uit Zutphen. Wij hebben met ons team, met al onze vrijwilligers, de leukste bronnen eruit gehaald, zoals alle voorouders en alle foto’s, en die toegankelijk gemaakt.”

Bouwhistoricus Jeroen Krijnen van monumentenzorg:
“Het mooie van dit portal is dat er niet alleen gegevens van monumenten in staan, maar ook van andere cultuurhistorische erfgoedpartners zoals de musea. Dit is natuurlijk niet alleen voor medewerkers van de gemeente van groot belang. Ook is het interessant voor mensen die geïnteresseerd zijn in Zutphen; inwoners die iets willen weten over hun pand en ook toeristen kunnen via dit erfgoedportal al een fantastisch voorproefje krijgen op de stad.”

Historie Zutphen wereldwijd te vinden

Wethouder Mathijs ten Broeke vind het fantastisch om te zien hoe het eruit ziet en wat je ermee kan: “Nu kan de hele wereld er gebruik van maken. Het behoud en beheer van onze historie is belangrijk voor ons bestaansrecht. Een erfgoedportal draagt daar goed aan bij. Ik hoop dat veel mensen in Zutphen, Brummen, Lochem en de hele wereld zelf op onderzoek uitgaan, er in duiken en verbanden ontdekken waarvan je nooit had kunnen vermoeden dat ze er zijn.”

Hendrink Haafkens, boegbeeld voor erfgoed: "Het Erfgoedcentrum krijgt een gezicht. Met de beslissing van het college en de raad om niet te bezuinigen op het erfgoedprogramma lukt het ons om de komende jaren samen mooie projecten te realiseren die Zutphen en de regio op de kaart zetten als centrum voor erfgoed. Nu ook digitaal.”