Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: woensdag 07 november 2018

Vervanging zieke essen


De essen in Nederland hebben het zwaar.

Een schimmel uit Aziƫ tast ze aan waardoor ze afsterven. De meeste essen gaan hieraan dood. Ook in Lochem staan essen. We onderzoeken ze en nemen actie als ze gevaarlijk worden voor buurt of voorbijgangers.

We onderzoeken alle essen elk jaar. Soms zijn bomen ziek, maar niet gevaarlijk voor buurt of voorbijgangers. Dan houden we ze goed in de gaten en onderhouden we ze. Vaak wordt de gezondheid van de bomen zo slecht dat takken afbreken en buurt of voorbijgangers in gevaar brengen. Dan vervangen we de bomen. Dat kan meteen als we andere boomsoorten planten.

Hoeveel essen?
In onze gemeente staan 371 essen in de kernen en 590 essen langs de wegen in het buitengebied. Dat is ongeveer 1,5% van alle bomen in Lochem. Uit onderzoek blijkt dat in de kernen 50% van de essen is aangetast. In het buitengebied is dat zelfs 74%. Dat komt doordat in de kernen het blad in de herfst wordt opgeruimd en de zieke essen zijn extra gesnoeid. De schimmel verspreidt zich dan minder snel.

Waar staan de essen?
De meeste essen staan in de stad Lochem. Ze komen voor op de industrieterreinen, langs de Berkel en langs de grachten. We kappen de zieke bomen de komende jaren omdat vallende takken gevaarlijk worden voor buurt en voorbijgangers. Binnenkort vervangen we de essen aan de Rembrandtlaan in Lochem. Meer informatie daarover volgt.

Essentaksterfte
Al enkele jaren rukt de essentakkensterfte op in Europa en Nederland. De schimmel ziet eruit als kleine paddenstoeltjes op de bladsteel. De schimmelsporen worden door de wind verspreid en kunnen gezonde essen aantasten. Er is nog geen manier gevonden om deze schimmel te bestrijden. Aangetaste essen herkent u aan dood blad, dode takken of dode delen in de kroon. U ziet de ziekte niet meteen omdat de ziekte de boom van binnenuit aantast.