Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: woensdag 31 oktober 2018

Gemeente Lochem derde in de categorie ‘kleine gemeente met schoonste winkelgebieden’ in de verkiezing van het schoonste winkelgebied 2018


LOCHEM SCOORT GOED MET EEN 7,76

De gemeente Lochem is derde geworden in de categorie ‘kleine gemeente met schoonste winkelgebieden’ in de verkiezing van het schoonste winkelgebied 2018. Dat maakte Nederlandschoon vandaag bekend. Uit het onderzoek, dat afgelopen zomer plaatsvond, blijkt dat de bezoekers de gemeente Lochem als erg aangenaam ervaren. Er wordt goed schoongemaakt, de gevels zijn schoon en er is geen vernieling. Daarnaast worden de groen decoraties gewaardeerd. De gemeente Veere ging er in de categorie ‘kleine gemeenten’ met de titel vandoor en de gemeente laren eindigde op de tweede plaats. Voor meer informatie zie www.nederlandschoon.nl

GOEDE SCHOONSCORE
Voor de verkiezing zijn de afgelopen maanden 581 winkelgebieden onderzocht in 125 verschillende gemeenten. De gemeente Maastricht werd door NederlandSchoon bekroond tot de winnaar in de categorie ‘Grote Gemeente’. De gemeente Súdwest-Frylân werd tot winnaar uitgeroepen in de categorie ‘Middelgrote Gemeente’. Dit jaar werd ook voor het eerst een winnaar uit geroepen in de categorie ‘Kleine Gemeente’, die mogen mee doen met drie winkelgebieden. Alle deelnemende kleine gemeenten doen voor het eerst mee aan de verkiezing. Met een score van een 7,76 behaalde Lochem de derde plaats binnen deze categorie. Kleine gemeenten scoorde structureel hoger dan grotere gemeenten blijkt uit onderzoek.

TOP 3 GEMEENTEN

Grote gemeente: 
* Maastricht, 7.51
* Almere, 7.40
* Westland, 7.34

Middelgrote gemeente:
* Súdwest-Fryslân, 7.67
* Barneveld, 7.54
* Veenendaal, 7.53

Kleine gemeente 
* Veere, 7.92
* Laren, 7.90
* Lochem, 7.76

SCHOON HOUDT SCHOON
Uit onderzoek van Stichting Nederland Schoon blijkt dat 70% van de gemeenten inzet op schone winkelgebieden. Een zwerfafvalvrij straatbeeld heeft invloed op de beleving van het winkelend publiek. Het winkelen wordt als prettiger ervaren. Een schoon winkelgebied zorgt voor een langer verblijf van de consument, een hogere omzet, gevoel van veiligheid, aangenamere beleving en een positieve en sociale houding. Ondernemers zorgen samen met de gemeenten en inwoners voor een schoon en prettig winkelgebied.

OVER NEDERLANDSCHOON
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 25 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken.

Ga voor meer informatie naar:
www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl