Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: woensdag 31 oktober 2018

Hoe voorkomt u ‘whaling’ op internet?


Hoe bewust gaat u online met uw persoonsgegevens om?

Hoe bewust bent u online? We maken u kort wegwijs met enkele vormen van internetoplichting. Deze week gaat het over ‘whaling’. Lees ook de tips en voorkom dat u slachtoffer wordt!

De laatste tijd krijgt de politie aangiftes dat cybercriminelen geld afhandig maken door gebruik te maken van een gestolen identiteit. Whaling verloopt vaak via sociale netwerksites. Bij voorbeeld: u een alarmerend bericht van iemand uit uw vriendenkring. Die zit zogenaamd in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Hij vraagt dringend om uw financiële hulp via bijvoorbeeld Facebook of  via e-mail. De mail heeft een dwingende toon. Achteraf blijkt dat het account op het sociale netwerk van uw vriend(in) gekraakt is door een oplichter. Behulpzame vrienden die geld hebben overgemaakt, beseffen pas later dat zij zijn opgelicht. De vriend(in) in kwestie is zich nergens van bewust.

Tips om internetoplichting te voorkomen

 
  1. Check de verkopergegevens op www.politie.nl, zoekterm ‘controleer handelspartij’. U kunt zoeken op IBAN-nummer, e-mailadres, telefoonnummer en webadres van een webwinkel.
  2. Controleer het account van de aanbieder. Kijk op www.fraudehelpdesk.nl
  3. Check in het geval van Tikkie of een ander betaalverzoek altijd het webadres.
  4. Betaal niet via anonieme betaalmethoden en klik niet zomaar op een betaallink.
  5. Doe aangifte van internetoplichting. Dit kan bij de politie.
  6. Een vervelende ervaring op internet? Kijk op www.meldknop.nl
  7. Vul niet zomaar persoonsgegevens in. Kijk op www.mijnonlineidentiteit.nl