Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: maandag 08 oktober 2018

Uitreiking Duurzaamheidsprijs en onthulling Duurzame Ster op 10 oktober


Op 10 oktober 2018, de dag van de duurzaamheid, maken we bekend wie de Bronckhorster Duurszaamheidsprijs 2018 wint.

 

Dit gebeurt tijdens een speciale bijeenkomst om 15.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis in Hengelo. Wethouder Paul Hofman van duurzaamheid reikt de prijs uit. Het is de tweede keer dat we de prijs uitreiken.

Duurzaamheidsprijs 2018
De Duurzaamheidsprijs is een bedrag van 2.500 euro waarmee een inwoner, buurt of organisatie een duurzaam idee kan uitvoeren. Inwoners konden alleen of als groep (bijvoorbeeld straat, stichting, (sport)vereniging) meedoen. De gemeente streeft er naar in 2030 energieneutraal te zijn. Oftewel, we willen dan alle energie die we in onze gemeente gebruiken, zelf opwekken. Deze ambitie kunnen we alleen samen bereiken en daarom gingen we met de Duurzaamheidsprijs op zoek naar nieuwe ideeën uit de samenleving die bijdragen aan een duurzame buurt. We zochten groene ideeën op het gebied van People (onze samenleving), Planet (ons milieu) en Profit (onze economie). We kregen in totaal 11 aanmeldingen en daaruit koos een jury, met daarin onder andere wethouder Hofman, de winnaar.

Duurzame Ster 2018
De Duurzame Ster 2018 is op 2 oktober overhandigd aan de energiecoöperatie Wichmond-Vierakker. Zij kregen de ster vanwege het feit dat ze de eerste energiecoöperatie was in onze gemeente. Daarnaast was ze een belangrijke motor bij de realisatie en aanleg van het postcoderoosproject en een inspirator voor andere energiecoöperaties. De Duurzame Ster is een speciale onderscheiding voor een inwoner of organisatie die op een bijzondere manier bijdraagt aan duurzaamheid in zijn of haar woonomgeving. Dit is een waardering die de gemeente op eigen initiatief uitreikt. Aanmelden hiervoor was niet mogelijk. De speciale stertegel zal op 10 oktober om 15.00 uur vóór het gemeentehuis onthuld worden.

Meer info:
Winnaars vorig jaar

Het is de tweede keer dat we de prijzen uitreiken. In 2017 wonnen Marga Limbeek en Annelies Wolsink uit Hengelo de Duurzaamheidsprijs voor hun plan voor geveltuintjes. Hiermee maken zij hun straat groener en het draagt bij aan het beter opvangen van het regenwater tijdens hoosbuien. Met het geld dat zij wonnen hebben zij de geveltuintjes inmiddels aangelegd. Gaby Koenders uit Hummelo won onze Duurzame Ster 2017, vanwege haar enorme inzet voor een duurzame samenleving. Gaby is één van de initiatiefnemers van solarpark De Kwekerij in Hengelo en de drijvende kracht achter Zonkracht Hummelo.