Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: maandag 03 september 2018

Openbare verlichting Bronckhorst wordt slimme LED verlichting


Openbare verlichting Bronckhorst wordt slimme LED verlichting

De openbare verlichting is aan vervanging toe en wordt vervangen door energiezuinige LED verlichting. Bovendien stappen we over op ‘slimme’ verlichting. Deze slimme verlichting hebben we getest in een deel van Vorden en bij het gemeentehuis. De komende maanden voorzien we ook de rest van Bronckhorst van de duurzame, efficiënte en toekomstbestendige verlichting.

Gebruik van LED verlichting levert een energiebesparing op van ruim 50%. Daarnaast is de gemiddelde levensduur van de LED-lampen 20 jaar, waardoor de lampen minder vaak vervangen moeten worden. Dat levert een besparing in onderhoud op. Ook zorgt LED verlichting voor minder storingen.

Slim
Door nieuwe, slimme technieken kunnen we de verlichtingssterkte op afstand op maat aanpassen. Met maatwerk kunnen we bijvoorbeeld meer sfeer creëren tijdens evenementen. Ook geeft de techniek goed inzicht in energieverbruik en besparingsmogelijkheden. Storingen worden automatisch geregistreerd en gemeld, waar inwoners voorheen een storing moesten melden. Slimme verlichting is nog volop in ontwikkeling. Denk daarbij aan bewegingssensoren, warmtesensoren en camera’s, om nog zuiniger en meer op maat te kunnen verlichten. De nieuwe verlichting is hierop voorbereid en is daarmee klaar voor de toekomst. 

Duurzaamheidsdoelstelling
Wethouder Paul Hofman: “Onze doelstelling is om uiterlijk begin 2019 alle openbare verlichting in Bronckhorst te hebben voorzien van slimme LED verlichting. Als gemeente willen we dat Bronckhorst in 2030 energieneutraal is. Dat zijn we als we net zoveel energie op duurzame wijze opwekken als dat we gebruiken. De slimme LED verlichting draagt er aan bij om deze doelstelling te behalen.”