Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: woensdag 29 augustus 2018

Gemeenteschrijver: Idealisme


Gedurende het jaar vindt u hier zeer korte verhalen van onze gemeenteschrijver A.L. Snijders.

De zogenaamde zkv’s gaan over opmerkelijke gebeurtenissen in de gemeente Lochem.

Idealisme
Het meisje uit de roman staat bij de ijsmaker op de markt, precies zoals het me verteld is. Ik kan het niet geloven, ze is het echt, vlees en bloed. De roman bestaat ook, ik heb 'm in handen gehad, ik heb 'm tijdens een vakantie in Italië nietsvermoedend gelezen, dertig jaar geleden. Dat ik het boek bij vertrek ben vergeten en op de hotelkamer heb achtergelaten, beschouw ik als een pijnlijk detail. Als ik het ontdek en een dag later naar het hotel bel, is het verdwenen. Ik geloof dat het niet zo'n goed boek is, maar het meisje is onweerstaanbaar. Ze heeft besloten haar leven niet te verdoen met gemakkelijk genot en oppervlakkige praal, ze wil zich werkelijk inzetten voor de verworpenen der aarde. En zo gaat het ook, ze gaat naar Zuid-Amerika en komt te werken bij een katholieke priester die een huis met verlaten en zwervende kinderen onder zijn hoede heeft. Maar voor het zover is moet ze de verhouding met haar verloofde beëindigen. Hij is charmant, sarcastisch, intelligent en zelfs van adel. De toestand van de wereld interesseert hem niets. Het leven is kort, er is slechts tijd voor genot. Dit is natuurlijk de hoofdmoot van het boek, haar strijd om deze essentiële keuze te maken. Het meisje dat hevig twijfelt, de verloofde die er niets van begrijpt en haar ten slotte op Schiphol uitwuift met z'n nieuwe vriendin aan z'n arm.

Jaren later hoor ik van iemand die gespecialiseerd is in de keukenafdeling van de literatuur – de persoonlijke drama's, de droevige details, de vrolijke noten, de achterklap en het verraad – dat de hoofdpersoon van mijn laat ik maar zeggen Italiaanse roman bij mij in de streek woont, dertig jaar ouder maar nog steeds springlevend en onverslagen.

Ik zie haar staan, ze is de vrouw van de ijsmaker, het maakt niet uit met wie ze is, priester, graaf of koopman. Ik waag het niet haar aan te spreken, met het gevaar een lullig grapje te maken over idealisme. Ik blijf uit de verte naar haar kijken.

Meer zkv's