Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: maandag 06 augustus 2018

Problemen thuis? Neem contact op met Veilig Thuis


U zit met trillende handen aan de keukentafel, omdat uw partner bijna thuis komt.

Of je probeert jezelf onzichtbaar te maken, zodat je ouders geen aanleiding hebben om wéér boos op je te worden. Jaarlijks zijn naar schatting een miljoen volwassenen en kinderen slachtoffer van geweld in huiselijke kring. Slachtoffers en plegers vinden het vaak moeilijk om erover te praten of hulp te zoeken. 

Kinderen zijn vaak te jong om voor zichzelf op te komen. Ook voor ouderen die afhankelijk zijn van anderen is dat lastig. Daarom is het belangrijk dat omstanders actie ondernemen.

Ik heb een vermoeden, wat nu?
Stephan van Veilig Thuis vertelt: “Vaak is het fijn om een vermoeden met iemand te delen. Dit kan een familielid of vriend(in) zijn, of iemand anders die u vertrouwt. Weet u niet goed wat u met de situatie aan moet? Dan kunt u ook altijd bellen met Veilig Thuis. Soms bellen mensen ook over hun eigen situatie. We vragen naar de reden van uw telefoontje. We luisteren en stellen veel vragen om samen te bekijken wat - of wie - zou kunnen helpen. Het is goed om te weten dat we onderscheid maken tussen advies en een melding. Wilt u alleen advies? Dan ondernemen we na uw telefoontje verder geen actie. Wilt u dat wij vanuit Veilig Thuis in actie komen naar aanleiding van uw telefoontje? Dan kunt u een melding maken.“

Huiselijk geweld stopt niet vanzelf
Huiselijk geweld is één van de meest voorkomende vormen van geweld in Nederland. En het kan iedereen overkomen. Geweld in huiselijke kring is veel meer dan slaan en schelden. Vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik, financiële uitbuiting en stalken zijn óók vormen van geweld in huiselijk kring. Bijna altijd is hulp van buiten nodig om mishandeling te stoppen.

Veilig Thuis
Veilig Thuis is 24/7 bereikbaar via het nummer (0800) 20 00 (gratis) of via de website www.veiligthuisnoordoostgelderland.nl. ‘Veilig Thuis’ is er voor iedereen, jong en oud, die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling.

Voorbeelden van signalen huiselijk geweld
Een slachtoffer van huiselijk geweld:

 
  • heeft vaak verwondingen, zoals blauwe plekken, bijtwonden, kneuzingen en brandwonden (en probeert dit te bedekken met kleding)
  • is vaak vermoeid, angstig of depressief
  • wordt door zijn of haar partner vernederd waar anderen bij staan
  • heeft vaak hoofdpijn, maagpijn en andere gezondheidsklachten
  • geeft vaak aan dat hij/zij iets niet mag van de partner
  • is schrikachtig en vindt het moeilijk oogcontact te maken
  • mag niet over eigen geld beschikken
  • stelt afspraken steeds uit of zegt op het laatste moment af
  • heeft weinig contacten buitenshuis
  • vertelt tegenstrijdige verhalen over partner of familie