Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: maandag 30 juli 2018

Zet uw sociaal idee in bloei!


De gemeente wil graag meer nieuwe zorg- en welzijnsinitiatieven - sociale ideeën - een kans geven.

Hiervoor is subsidie beschikbaar. Hebt u een idee of plan, waardoor mensen, jong of oud, langer zelfstandig hun leven kunnen leiden of mee kunnen blijven doen in de maatschappij? En zijn bij de uitvoering van dit idee inwoners betrokken?

Het begint met een telefoontje of mailtje naar ons: 

0575 75 02 50 of via het contactformulier. U krijgt een eerste reactie op uw idee en we nemen met u de aanvraagprocedure door. Aarzel niet, zet uw sociaal idee in bloei! Lees de rest van het bericht voor een mooi voorbeeld en de aanvraagprocedure.

Mooi voorbeeld
Dorpsbelang Wichmond-Vierakker zet een digitale community op voor de inwoners van beide kernen. Dit is geen normale website, maar een overzichtelijke en digitale etalage met informatie over alles wat Wichmond en Vierakker te bieden hebben. Vooral over zaken die u niet direct ziet, maar die wel aanwezig zijn, zoals het rijke verenigingsleven, de bedrijvigheid, een kindcentrum, mogelijkheden voor recreatie en het naoberschap.

Bij het opzetten en onderhouden van de community wordt de gemeenschap actief betrokken. Ook de bibliotheek draagt bij in de vorm van digitale cursussen. Zodat ook ouderen digitaalvaardig worden en het 'Dorpsplein' gaan ontdekken.

Wim Dijkstra van Dorpsbelang: “Veel dorpsbelangensites zijn statisch. Ons 'Dorpsplein' wordt een plein waar altijd wat te beleven is. Dit is ook interessant voor nieuwe inwoners die zich oriënteren op een huis in ons gebied. Zij zien zo in één oogopslag dat Wichmond en Vierakker beslist geen saaie of uitgestorven dorpen zijn.” Dorpsbelang kreeg alle ondersteuning bij de aanvraag. “Als Dorpsbelangenorganisatie spreek je regelmatig mensen van de gemeente, zoals de gebiedsambtenaren. Zij weten goed de weg en koppelden ons aan de mensen die met de sociaal idee-subsidie bezig zijn. Je hoeft ook niet zenuwachtig te zijn voor de presentatie in de commissie. De mensen denken mee en met een paar puntjes op de i, was de aanvraag goedgekeurd.”

Hoe moet ik beginnen?
In grote lijnen ziet de aanvraagprocedure er zo uit:

 


Spreekuur
Vanaf 17 augustus kunt u weer elke vrijdag terecht bij Johan Godschalk om uw sociale ideeën te bespreken. Johan zit van 09.00 tot 12.00 uur klaar in de kantine van het gemeentehuis. U kunt bij hem terecht voor tips om uw idee te laten groeien of voor nuttige contacten die uw idee een zetje kunnen geven.

En nu uw idee!
Wethouder Evert Blaauw van zorg en welzijn: “Wat ik prachtig vind aan dit initiatief is de verbinding in de dorpen. Jong en oud, verenigingen en ondernemers: geen uitzonderingen, iedereen is betrokken of wordt betrokken. Senioren en leerlingen van groep 7/8 krijgen zelfs de mogelijkheid om een cursus te volgen om digitaal vaardig(er) te worden. Zo helpt de hele gemeenschap om van het digitale Dorpsplein een succes te maken. En dat zie ik wel gebeuren in Wichmond en Vierakker! Hebt u ook een goed sociaal idee? Wij horen graag van u, er is veel mogelijk!”