Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: maandag 23 juli 2018

Wat verwacht u van de nieuwe commissaris van de Koning?


De provincie Gelderland zoekt een nieuwe commissaris van de Koning per 1 februari 2019.

De huidige commissaris, Clemens Cornielje, stopt met zijn werkzaamheden na 13,5 jaar. Provinciale Staten gaan daarom aan de slag met het opstellen van een profielschets. Dit is een beschrijving van hoe de nieuwe commissaris zou moeten zijn. U kunt daaraan bijdragen!

Wat is belangrijk?
Aan de hand van 7 vragen op www.geldersecommissaris.nl kunt u als inwoner van Gelderland aangeven wat u belangrijk vindt. Moet deze persoon per se uit Gelderland komen? Hebt u liever iemand met ervaring bij de overheid of uit het bedrijfsleven? En is het belangrijk dat zij/hij actief is op sociale media? Tot slot kunt u in eigen woorden aangeven wat u vooral verwacht. De vragenlijst blijft beschikbaar tot 20 augustus 2018.

Vervolgstappen
De antwoorden op de vragen betrekken Provinciale Staten bij het opstellen van de profielschets. Op 3 oktober 2018 stellen Provinciale Staten in een extra vergadering de profielbeschrijving vast. Direct na de vaststelling bieden ze de profielschets aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan. Kort daarna verschijnt de vacature met de Gelderse profielschets in de media.

Historie
Vanaf 1814 heeft Gelderland 16 commissarissen van de Koning(in) gehad. Tot 1848 wees de Koning zelf de nieuwe commissaris aan. Daarna deed de regering dat. Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw mochten Provinciale Staten meepraten over de profielschets.