Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: woensdag 18 juli 2018

Blog 7 Energy Challenge: Uitdagingen voor onze regionale landbouw


Ruim 120 leerlingen in de regio Stedendriehoek doen mee aan de vierde editie van de Energy Challenge.

Ze gaan op zoek naar kansen en mogelijkheden voor een energieneutrale toekomst. Vijf leerlingen uit klas 4 vwo van het Staring College bereiden de challenge voor. Ze schrijven erover in het Gemeentenieuws en u kunt de ontwikkelingen op de voet volgen op de Facebookpagina van LochemEnergieChallenge.


Door: Pieter Heinstra & Thijs de la Court van LochemEnergie

Afgelopen week zijn 27 groepjes leerlingen van het Staring College op pad geweest om in de praktijk naar de gevolgen van klimaatverandering in en door de landbouw in onze regio te kijken. Ze deden dit door interviews af te nemen bij onder meer loonbedrijven, veeboeren en producenten van landbouwgrondstoffen, zoals veevoer, en van landbouwproducten, zoals boter. Zo kregen we op de afsluitende maandagavond 9 juli een groot palet aan presentaties in het overvolle forum van het Staring College.

Appels en peren
Het blijft moeilijk te vergelijken hoe een veeboer met honderd koeien omgaat met verduurzaming ten opzichte van een productiebedrijf met vijfhonderd medewerkers. Uit de interviews blijkt zeker dat de sector zich bewust is van de milieueffecten. Echter de nationale en EU-wetgevingen zijn voor veel ondernemers moeilijk uit te voeren en niet altijd duidelijk. Het vergt ook behoorlijke investeringen. Meer dan de helft van deze ondernemers wekken met zonnepanelen hun eigen duurzame energie op. Op bedrijfsmiddelen zoals mestverdelers en voertuigen worden al behoorlijke duurzame toepassingen gebruikt.

Winnaars
Kortom: de regionale sector is zich bewust, maar er is nog een lange weg te gaan naar ‘energieneutraal’. Via een voorronde kwamen de beste vijf groepjes uit de bus. De vijfkoppige jury was behoorlijk kritisch, ook in de eindronde. Uiteindelijk won het groepje van Sofi e Weekenstro, Sanne Dekker en Justin Schouten de prijs: een ballonvaart beschikbaar gesteld door de gemeente Lochem en LochemEnergie. Dit groepje had een open interview afgenomen bij aspergeteler Ten Broeke in Laren. Een bedrijf dat de laatste jaren met kleine aanpassingen bewust omgaat met het terugbrengen van de uitstoot en grondstoffen zuinig gebruikt.

Al met al was het een leerzaam buitenproject voor 120 4vwo’ers, georganiseerd door zes heel gemotiveerde medeleerlingen. Ester, Indy, Marit, Noa, Job en Eckhard: bedankt voor jullie inzet!