Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: donderdag 28 juni 2018

Zorg om boer en tuinder biedt luisterend oor


Op een warme junidag spreken we Henk Slagman in het mooie buitengebied van Laren.

De rit ernaartoe is prachtig, met fris groene weiden waarin koeien grazen. Dat het boerenleven lang niet altijd zo idyllisch is, weet Henk Slagman van stichting Zorg om Boer en Tuinder (ZOB) als geen ander. Bij hem kun je aankloppen als je zorgen hebt om je boerenbedrijf of om familieleden. 

ZOB is onafhankelijk en beidt een luisterend oor.

Henk Slagman was samen met Gerdien melkveehouder en ze runden een kaasmakerij. Door gebrek aan opvolging deed hij zijn koeien weg. Die vonden een goed thuis bij een andere veehouder. Nu is hij nog akkerbouwer. Bij toeval kwam hij in contact met ZOB. Henk: “Er bleek behoefte aan een luisterend oor en ik vind het mooi om mensen te helpen. Mijn kennis en ervaring breng ik daarin mee.” Henk schets het netwerk rondom een boerenbedrijf: “Er komen allerlei deskundigen op het erf (erfbetreders). Van mechanisatiebedrijf tot voerleverancier en van accountant tot dierenarts. Als het even niet lekker loopt, geven ze advies. Maar soms is er meer nodig, een breder gesprek in alle vertrouwen, onafhankelijk en zonder haast.”

Boeren hebben het niet gemakkelijk
Maakt u zich zorgen om de boeren in onze gemeente? “Nee,” zegt Henk Slagman, “wel om de steeds maar veranderende wet en regelgeving, de dure plicht om asbest te verwijderen en het ontbreken van lokaal landbouwbeleid. Alle boeren hebben veel passie en liefde voor het vak, doen met veel plezier hun werk, maar de omstandigheden zijn niet altijd even gemakkelijk. Of die door welke reden dan ook worstelen met vragen: Weer een verandering, trek ik dat nog? Alweer een maand dat er geld bij moet, hou ik dit nog vol? Of: Onzekerheid zorgt voor stress in het gezin. Waar kan ik terecht als ik mijn verhaal wil doen? Het gewoon even niet meer weet? Deze boeren en tuinders raad ik aan om vrijblijvend eens contact op te nemen,” zegt Henk.

Ik laat OMA thuis
Doen ze dat? “Jazeker,” zegt Henk. “Lang niet altijd direct en lang niet altijd zelf. Soms een erfbetreder, buur, een zus of gezinslid. Ik geef dan eerst een folder om Boer en Tuinder onder de aandacht te brengen. Zodra het contact gelegd is, probeer ik erachter te komen wat iemands wensen zijn. Door die gesprekken ontdekken mensen wat ze wel en niet willen en zo proberen we de regie weer aan de boer terug te geven. In de gesprekken laat ik OMA altijd thuis (opvattingen, meningen en adviezen geven). De gesprekken zijn vertrouwelijk.” Henk spreekt niet iedereen die aanklopt zelf. “Er zijn 18 vrijwilligers, ik zorg voor de juiste ondersteuning.”

Praten helpt echt
Het vrijwilligerswerk geeft Henk veel voldoening. “Wanneer ik tevreden ben? Als gesprekken goed verlopen, in wederzijds vertrouwen. En als het mensen dan weer lukt om zelf weer de regie te pakken. Praten helpt echt.”

Boeren en tuinders staan soms voor moeilijke keuzes in het bedrijf, het gezin en voor zichzelf. De onafhankelijke stichting Zorg om Boer en Tuinder helpt ondernemers op een kruispunt een richting te bepalen. Boeren en tuinders in de gemeente Lochem ontvangen deze week een brief waarin burgemeester Sebastiaan van ’t Erve de stichting onder de aandacht brengt, vanwege het goede werk. In de gemeente Lochem kunt u Henk Slagman benaderen, 06-30 90 91 89 of oost@zorgomboerentuinder.nl.