Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: donderdag 21 juni 2018

Leerlingen zien theaterstuk over mantelzorg


Meer dan 275 jongeren van het Staring College keken vorige week naar een theaterstuk over jonge mantelzorgers.

Aansluitend volgde een programma waarin de acteurs praatten met de leerlingen over ‘je jong zorgen maken’. Wethouder Henk van Zeijts was erbij en reageerde: “een indrukwekkende voorstelling”.

Jonge mantelzorgers zijn kinderen of jongeren die  

opgroeien met een langdurig ziek, verslaafd, lichamelijk of geestelijk beperkt familielid. Ruim een kwart van de jongeren in onze gemeente groeit op in zo’n situatie. Ze hebben een grote verantwoordelijkheid voor de zorg in huis, maken zich zorgen of komen soms zelf zorg tekort doordat veel aandacht naar het zieke gezinslid gaat. De gemeente vindt het belangrijk dat jonge mantelzorgers ondersteuning krijgen. Daarom heeft zij het Knooppunt Mantelzorg, onderdeel van Stichting Welzijn Lochem, gevraagd om aandacht te vragen voor jonge mantelzorgers. Samen met de jongeren wil het knooppunt een aanbod ontwikkelen.

Problemen herkennen
Anke Muizelaar van het Knooppunt Mantelzorg, Natascha Veldhuizen, zorgcoördinator van het Staring college en Jelle Kip van het jongerencentrum gingen aan de slag met het project Jonge Mantelzorgers. De mentoren van de betreffende klassen kregen al eerder voorlichting om de problematiek te kunnen herkennen. Over het effect van de voorstelling en de voorlichting op haar school zegt: “De eerstejaars en mentoren zijn zich nu meer bewust van waar je als jonge mantelzorger mee te maken krijgt. Dit kan namelijk helpen om latere problemen te voorkomen.” Anton van de Sanden, afdelingshoofd van het Staring College vult aan: “Een programma als dit is heel belangrijk voor de leerlingen op onze school.”

Meer informatie
Wilt u meer weten over mantelzorg en de mogelijkheden van het Knooppunt Mantelzorg dan kunt u bellen met Stichting Welzijn Lochem via (0573) 29 70 00 of mailen naar mantelzorg@welzijnlochem.nl.