Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: donderdag 21 juni 2018

Veel last van eikenprocessierups


Circulus-Berkel is dit jaar al vroeg gestart met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups.

Toch zijn er meer nesten dan ooit. Dat blijkt uit de vele meldingen. Circulus-Berkel werkt met man en macht om de nesten en de restanten van de nesten met een soort stofzuiger weg te zuigen.

Circulus-Berkel BuitenRuimte bestrijdt de

eikenprocessierups op gemeentelijke bomen binnen de kernen en sinds dit jaar ook op aangewezen locaties in het buitengebied. Spot u eikenprocessierupsen in de openbare ruimte? Meld dit dan bij Circulus-Berkel, bijvoorbeeld via WhatsApp. Op de pagina achter dit Gemeentenieuws leest u hier meer over. Vanwege het grote aantal meldingen in de regio kan het even duren voordat het speciale bestrijdingsteam de rupsen komt verwijderen. We rekenen daarbij op uw begrip.

Gezondheidsklachten?
Mensen en dieren kunnen flink last hebben van de eikenprocessierups. Contact met de brandharen kan jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen veroorzaken. Sommige mensen krijgen ernstige allergische reacties. Milde irritatie gaat binnen enkele dagen meestal over. Toch is het goed om te weten wanneer u zich bij een (huis)arts meldt. Meer over de eikenprocessierups en gezondheid vindt u op www.ggdnog.nl, de website van de GGD Noord- en Oost-Gelderland.

Wat kunt u zelf doen?
Ontdekt u eikenprocessierupsen in uw eigen tuin? Schakel dan een gespecialiseerd bedrijf in om de rupsen te laten verwijderen. Misschien wacht u liever af tot de rupsen als vlinder uitvliegen. Houd er dan rekening mee dat brandharen in achtergebleven nesten en spinsels nog 7 jaar actief blijven. Verder is het verstandig om uw huid te bedekken als u in een bosrijke omgeving op pad gaat. Meer tips en een uitgebreide brochure van de Rijksoverheid vindt u op www.circulus-berkel.nl/lochem/nieuws/alle-zeilen-bij-in-bestrijding-eikenprocessierups/.