Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: woensdag 13 juni 2018

Ouderenmishandeling bestrijden


15 juni is de internationale dag bestrijding ouderenmishandeling.

De dag wordt georganiseerd omdat in ons land elk jaar naar schatting 200.000 mensen van 65 jaar of ouder slachtoffer worden van ouderenmishandeling. Wij vinden het belangrijk dat u ouderenmishandeling herkent en weet wat u kunt doen.

Veel mensen vinden het lastig om hierover te praten. Ze willen niet toegeven dat het hen overkomt. Ze zijn bang dat ze helemaal geen hulp of bezoek meer krijgen, als ze erover beginnen. Of ze schamen zich. 

Dit is ouderenmishandeling
 
  1. Lichamelijke mishandeling: slaan, schoppen, knijpen, vastbinden, etcetera.
  2. Geestelijke mishandeling: pesten, treiteren, dreigen, manipulatie.
  3. Verwaarlozing: lichamelijke en fysieke verwaarlozing.
  4. Financiële uitbuiting: diefstal, gedwongen testamentverandering, weinig geld krijgen.
  5. Seksueel misbruik.

Wat kunt u doen?
Als het u ook gebeurt, hoeft u zich niet te schamen. Erover praten is het beste dat u kunt doen. Zo maakt u het probleem bespreekbaar en kan er naar een oplossing worden gezocht. Er is hulp voor u en voor degene die u of een ander mishandelt. Misschien bedoelt uw zoon of dochter het echt niet slecht, maar is hij of zij overspannen of oververmoeid omdat de zorg gewoon even te zwaar is. Een goed gesprek kan dan helpen. Dus praat erover met iemand die u vertrouwt.

Veilig Thuis
U kunt ook bellen met Veilig Thuis. Dit steunpunt is er speciaal voor u. Ze staan klaar om uw verhaal aan te horen, geven advies en kunnen u in contact brengen met hulpverleners in uw eigen regio. Bel gerust 24/7 voor hulp en advies: 0800-2000 of kijk op www.veiligthuisnoordoostgelderland.nl.