Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: donderdag 07 juni 2018

Koolmees helpt tegen bestrijding van de processierups


Vrijwilligers van de Stichting Hofvogels en gemeente Hof van Twente hebben onlangs de koolmees ingezet als een natuurlijke bestrijder van de processierups.

Hiervoor hebben vrijwilligers van deze Stichting, Fons en Gerard  Vehof, begin april  een eerste serie van 30 nestkasten opgehangen in eikenbomen bij een aantal zeer kwetsbare plekken zoals scholen en langs druk bereden fietspaden. De gemeente heeft locaties gekozen waar de nestkasten werden opgehangen op basis van klachten uit voorgaande jaren.

Vrijwilligers van de Stichting Hofvogels zullen in de toekomst de nestkasten controleren en onderhouden. Wilt u zelf ook nestkastjes ophangen? Neem dan contact op met De Stichting Hofvogels via info@hofvogels.nl. Zie voor verdere informatie ook de website: www.hofvogels.nl

Bestrijding
Voor de bestrijding van eikenprocessierupsen in eigen tuin of op eigen terrein is de eigenaar of bewoner zelf verantwoordelijk. De gemeente adviseert de inwoners hiervoor een professioneel bedrijf in te schakelen.

De gemeente bestrijdt volgens regionale afspraken en de landelijke Leidraad bestrijding eikenprocessierups van het ministerie van Landbouw Natuur en Visserij. Dit komt erop neer dat alleen nesten op openbare gronden met een hoog risico worden verwijderd. Onderstaand overzicht geeft aan op welke locaties de gemeente de nesten bestrijdt:

 
  • Winkelcentra
  • Zorgcentra
  • Scholen en kinderdagverblijven
  • Woongebieden wanneer er hoog risico is
  • Kantoren
  • Openbaar vervoer haltes
  • Sportcomplexen
  • Speelterreinen
  • Zwembaden

In het buitengebied zal de gemeente niet aan bestrijding doen van de eikenprocessierupsen.

In aanraking geweest met de rups?
Als u in aanraking bent geweest met de eikenprocessierups, dan is het advies om de huid direct na blootstelling met plakband te strippen. Daarna de huid en de ogen met lauw water afspoelen. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om kleding die besmet is met brandharen te wassen (liefst op 60 graden). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, neemt u dan contact op met de GGD of uw huisarts.

Meer informatie
Uitgebreide informatie over de eikenprocessierups is te vinden op diverse websites o.a. www.ggd.nl of www.regiotwente.nl (gezondheid). Voor informatie over bestrijding kunt u contact opnemen met de gemeente, tel.: 0547-858585. Op www.natuurkalender.nl kunt u zien waar de eikenprocessierups is waargenomen. Zie ook de website van het Ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit: www.minlnv.nl/eikenprocessierups.