Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: donderdag 31 mei 2018

Eerste Bronckhorster jeugdlintjes voor Gijs Bongers, Fréderique en Annabel van den Berg en Cas Roelvink


Vandaag ontvingen tijdens een feestelijke uitreiking in het gemeentehuis een blij verraste Gijs Bongers, Fréderique en Annabel van den Berg en Cas Roelvink uit handen van burgemeester Marianne Besselink als eerste een Bronckhorster jeugdlintje.

Met het jeugdlintje zet de gemeente jongeren die iets bijzonders doen in Bronckhorst, en daarmee misschien wel een held zijn voor anderen in hun omgeving, in het zonnetje.

Inwoners konden hiervoor jongeren/kinderen tot 18 jaar aanmelden. 

De lintjes zijn dit jaar voor het eerst uitgereikt. We kregen 9 aanmeldingen. De bedoeling is jaarlijks max. 3 lintjes uit te reiken, maar in dit geval betrof 1 aanmelding 2 kinderen uit 1 gezin. Met de onderscheiding geeft Bronckhorst de maatschappelijke betrokkenheid en onbaatzuchtige inzet van kinderen en jongeren een podium. “Zo zetten we onze jonge helden graag in het zonnetje,“ zegt burgemeester Besselink. “Hun inzet is enorm belangrijk voor anderen in hun omgeving. Soms cijferen zij zich op hun jonge leeftijd zelfs weg voor een ander.“

Fréderique en Annabel van den Berg
De 12-jarige Fréderique en 16-jarige Annabel van den Berg uit Zelhem hebben een meervoudig gehandicapte zus waar ze gek op zijn. Hun zus kan niet praten, haar handen niet gebruiken en niet lopen. Fréderique en Annabel vinden het geweldig om haar in bad te doen of naar bed te brengen en ondernemen van alles met haar, zoals samen naar buiten gaan, knutselen en tv kijken. Daarnaast is Frederique nauw betrokken bij drie Syrische kinderen in haar klas. Ze helpt hen met Nederlands en bijvoorbeeld met kinderpostzegels verkopen. Annabel zorgt iedere zondag voor de dieren in het Hertenkamp in Zelhem. Toen bekend was dat het mogelijk ging sluiten als er geen vrijwilligers gevonden werden heeft zij zich meteen aangemeld. Ook zij helpt Syrische jongeren met Nederlandse les.

Cas Roelvink
De 9-jarige Cas Roelvink uit Vorden, die zelf diabetes heeft, spaart al een aantal jaren kroonkurken voor de Diabetes Stichting en haalt deze op met zijn skelter en aanhanger op vele adressen, inclusief bij ondernemers en horeca, in en rondom Vorden. De doppen gaan naar een verzamelpunt en leveren geld op voor onderzoek naar diabetes. Ook loopt hij in de collecteweek langs de deuren om geld op te halen. Hij is heel gedreven om gelden in te zamelen om andere patiënten en misschien ook hemzelf te kunnen helpen.

Gijs Bongers
De 17-jarige Gijs Bongers uit Steenderen collecteert al jaren voor de stichting Kinderhulp. Ook is hij duwer bij de Roll-over. Na zijn stage bij Sutfene is hij gebleven om in de vakanties vrijwillig verder te ‘sporten’ met ouderen. Bij De Kei en De Bongerd in Steenderen ondersteunt hij wanneer dat nodig is en bij de muziekvereniging helpt hij onder andere met de lessen aan twee jongeren met een beperking.

Criteria om in aanmerking te komen voor het jeugdlintje, zijn:
 
  • het helpen van ouderen, gehandicapten of zieken, ook wel mantelzorg
    genoemd
  • het organiseren van activiteiten in bijvoorbeeld de buurt of een dorpshuis
  • bijzonder vrijwilligerswerk bij een culturele, muziek of sportvereniging
  • actie voeren voor een goed doel
  • of een andere speciale prestatie of heldendaad hebben verricht
Een jury die bestaat uit burgemeester Marianne Besselink, Gijs Jolink uit Hummelo (organisator Zwarte Cross en Mañana Mañana), wethouder jeugd Antoon Peppelman en ambtenaar jeugd Stefanie Huurnink besloot wie de jeugdlintjes 2018 ontvangen. Daarbij is ook rekening gehouden met leeftijd en hoe lang de inzet voor de buurt, vereniging of het goede doel heeft geduurd. Verder telde de bijzonderheid en uitstraling van de actie of activiteit mee.