Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: maandag 07 mei 2018

Bestrijding eikenprocessierups start weer


De Achterhoekse gemeenten werken samen bij de bestrijding van de eikenprocessierups.

Door de gezamenlijke aanpak van bestrijden en voorlichten, bereiken we een efficiëntere bestrijding. Het doel is met name de overlast van de processierups tegen te gaan en niet het bestrijden van het beestje op zich. Uitgangspunt is de landelijke ‘Leidraad beheersing eikenprocessierups’, zie hiervoor op www.nvwa.nl.

De eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups die in de maanden mei tot en met september overlast kan veroorzaken. Ze leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikkere takken van eikenbomen spinselnesten. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladen). U herkent de rups aan zijn sterke beharing. De besmette eikenbomen zijn te herkennen aan de specifieke nesten: dichte spinsels met vervellinghuidjes, uitwerpselen en brandharen.

De overlast
De brandharen van de eikenprocessierups zijn de veroorzakers van overlast. Nadat iemand in contact is geweest met de brandharen kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Ook mensen die in de nabijheid van de besmette bomen komen, kunnen hinder ondervinden omdat de brandharen zich ook door de lucht verspreiden. De reacties kunnen van persoon tot persoon verschillen. De huidirritaties zijn rood en pijnlijk en gaan gepaard met hevige jeuk. Als de brandharen in de ogen komen, treedt snel een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie op. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritaties en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Klachten verdwijnen over het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met menthol kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Voorkomen overlast
U kunt zelf ongemak voorkomen door ieder contact met rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten, te vermijden. Zorg bij bezoek aan (natuur-)gebieden waar de rupsen voorkomen voor een goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid met water.

Preventieve bestrijding in mei
We bestrijden de rups preventief door eiken in het buitengebied te bespuiten met een biologisch middel. We spuiten op basis van een inventarisatie van de meldingen in de afgelopen jaren. Alleen eiken langs wegen waarvan meldingen bekend zijn, worden preventief gespoten. We spuiten niet preventief in en langs bossen en in particuliere bomen.

Wij starten begin mei met de preventieve bestrijding. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de firma Wolterinck uit Beltrum. In verband met de verneveling van het (biologische) bestrijdingsmiddel en de mogelijke verwaaiing van brandharen van de rups is het aan te raden niet in de spuitnevel te komen en dieren 15 meter uit de buurt te houden van de spuitactiviteiten. Deze voorzorgsmaatregelen moeten ertoe bijdragen dat zo min mogelijk overlast als gevolg van het spuiten ontstaat. 

Werkwijze bestrijding nesten
Wij kunnen, ondanks de preventieve bestrijding, niet voorkomen dat in het buitengebied nesten ontstaan. Deze nesten zullen overlast veroorzaken. De gemeente bestrijdt nesten in de openbare ruimte binnen de bebouwde kommen, een zone van 500 meter rondom de kernen en publieksgevoelige locaties. Op de kaart 'preventieve bestrijding eikenprocessierups' ziet u waar wij preventief bestrijden.Ziet u processierupsen in uw buurt? Neemt u dan contact met ons op.