Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: maandag 05 maart 2018

Lokale producten in eigen streek


De gemeenten Bronckhorst en Lochem spannen zich er samen voor in om lokale producten in de eigen streek af te zetten.

Dit past in het streven om het aantal transportbewegingen (en daarmee de CO2-uitstoot) te verminderen en stimuleert de regionale economie. De door de gemeenten aangestelde voedselcoördinator verbindt lokale producenten en afnemers, zodat horeca en consumenten gemakkelijker en vaker kunnen kiezen voor afnemen van streekproducten.

Mooie initiatieven
Inmiddels zijn al enkele initiatieven opgestart ter stimulering van de afzet van lokale producten in eigen streek. Een mooi voorbeeld is het idee van een Achterhoekse kroket en hamburger. Dit concept is bedacht door een aantal lokale producenten, die het samen met diverse partijen verder willen uitrollen. Een deel van de opbrengst zal ten goede komen aan onderhoud van het prachtige Achterhoekse landschap. Ook de Acht Kastelen Cider is een idee dat enkele initiatiefnemers willen ontwikkelen, als onderdeel van een hoogwaardige lijn van Acht Kastelenproducten. De appelcider wordt gemaakt van appels uit ‘vergeten’ boomgaarden op landgoederen. Dit product kan zorgen voor promotie en extra verkoop van lokale producten. Een voorbeeld van een al succesvol lokaal product is het Bronckhorster Bier, dat inmiddels landelijke bekendheid geniet.

Energie en lokale producten
Daarnaast zijn er diverse samenwerkingsinitiatieven om een koppeling tussen energie en lokale producten te leggen. Bijvoorbeeld door de daken van lokale producenten beschikbaar te stellen voor zonnepanelen of door elektrisch transport op te zetten tussen diverse producenten. Bronckhorst en Lochem, Vereniging Streekproducten Achterhoek, Versboerderij Daalwiek en Binnenstadsmanagement Zutphen ondertekenen op 7 maart een samenwerkingsovereenkomst met als doel om samen een robuuste korte keten te realiseren in de Achterhoek.