Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: woensdag 21 februari 2018

Glasvezel in het buitengebied: waar kunt u uit kiezen?


Woont u in het buitengebied, dan kunt kiezen uit twee aanbieders van glasvezel
De gemeente is lang bezig geweest om de markt in beweging te krijgen om glasvezel in het buitengebied mogelijk te maken. We zijn dan ook blij dat dit is gelukt. Maar nu doet de unieke situatie zich voor, dat er twee marktpartijen zijn die een aanbieding doen aan onze inwoners in het buitengebied: 

Digitale Stad Lochem en Glasvezel Buitenaf. U kunt dus kiezen!

Volgens de Telecomwet zijn we verplicht beide partijen op dezelfde manier te faciliteren. De gemeente mag geen actieve rol spelen in de aanbiedingen. Dat hoeft geen probleem te zijn. Maar nu hebben beide partijen aangegeven alleen glasvezel te realiseren als minimaal de helft van de adressen deelnemen in de vraagbundeling. Ook geven ze allebei aan dat inwoners zich bij de andere partij kunnen melden wanneer zij zelf afhaken. Dit wordt duidelijk na de vraagbundelingsperiode. Daarnaast kan het zijn dat een van de twee partijen de 50% haalt en daarmee glasvezel realiseert voor onze gemeente.

Digitale Stad Lochem
Deze partij verzorgt de vraagbundeling voor Delta Rijssen Glasvezel Investering. Ze leveren een glasvezelaansluiting waarop u diensten van meerdere providers kunt afnemen. Het aanbod en meer informatie vindt u op digitalestadlochem.nl.

Glasvezel Buitenaf 
CIF (Communication Infrastructure Fund) organiseert de vraagbundeling via Glasvezel Buitenaf. CIF levert de aansluiting en het contract met de provider. Het aanbod en meer informatie vindt u op glasvezelbuitenaf.nl.

Ambassadeurs
In elke kern zijn ambassadeurs actief die u kunnen helpen bij vragen en u kunnen doorverwijzen naar de aanbieders of de gemeente. Zij kunnen u ook ondersteunen bij het maken van een keuze voor een aanbieder of abonnement. De dorpsraden en de gemeente kennen de ambassadeurs en kunnen u ook met hen in contact brengen. De ambassadeurs zijn present tijdens de informatieavonden in uw buurt.

Belang glasvezel
Bedrijvigheid, studie, zorg en ontspanning zijn daarvan afhankelijk en bepalen de leefbaarheid in het buitengebied. Voor een goede digitale bereikbaarheid is glasvezel cruciaal. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk adressen inschrijven. Dan is de kans het grootst dat er glasvezel komt. Dus meldt u aan bij één van beide aanbieders! Mocht u vragen hebben, dan kunt u die ook bij de gemeente stellen via glasvezel@lochem.nl.