Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: dinsdag 20 februari 2018

Lochem Kiest


Burgemeester roept jongeren op te gaan stemmen en om te delen ‘Waarom?’
 

460 jongeren in de gemeente Lochem mogen op 21 maart voor het eerst hun stem uitbrengen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Zij ontvangen een dezer dagen een brief van burgemeester Sebastiaan van ’t Erve. De boodschap: Ga stemmen en laat me weten waarom je dat inderdaad gaat doen! Deelnemende jongeren maken kans op een lunch met de lijsttrekkers op 15 maart.

De oproep wordt ondersteund met een reeks van 3 korte videoboodschappen; waarvan de eerste vanaf vandaag te zien is op het Youtube-kanaal van de gemeente Lochem https://youtu.be/n_N3S-m48aw

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “Democratie is een groot goed en stemrecht een belangrijk recht. Voor jongeren ligt de toekomst nog open. Toch neemt de gemeenteraad belangrijke besluiten die hun belangen raken. Denk aan besluiten over woningbouw, sport of jeugdbeleid. Als jongeren direct beginnen met stemmen, is de kans groot dat ze dat in de toekomst ook blijven doen.

Daarom ontvangen deze 460 jongeren een door mij persoonlijk ondertekende brief met praktische informatie en een oproep. Ook ben ik razend benieuwd waarom de jongeren gaan stemmen. Ik roep hen op om dat op een creatieve manier met mij te delen via het WhatsApp-nummer van de gemeente Lochem.

Van deze inzendingen maken we een kort filmpje; als het ware een oproep van de jongeren aan leeftijdsgenoten. Rond 7 maart maak ik bekend welke inzenders mogen aanschuiven bij de lunch met de lijsttrekkers, op 15 maart op het Staring College”, aldus burgemeester Van ’t Erve.

Staring College bijzonder stembureau
Het Staring College aan de Zutphenseweg 108 in Lochem is op 21 maart een bijzonder stembureau. Het is die dag geopend van 08:00 tot 17:00 uur. Dit is het gevolg van een voorstel (motie) dat de raad daartoe indiende.

 

Beste kiezer,

Van harte gefeliciteerd! Op woensdag 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Je mag dan voor het eerst in je leven naar de stembus en daarom stuur ik je een persoonlijke brief. Want als burgemeester van de gemeente Lochem hoop ik dat je op 21 maart het rode potlood oppakt en kiest wie het wat jóu betreft voor het zeggen krijgt in onze gemeente. Ook maak je kans om te lunchen met mij en de lijsttrekkers op 15 maart in het Staring College in Lochem. Wat je moet doen om kans te maken, lees je in deze brief

Waarom stemmen?
De gemeenteraad vertegenwoordigt de inwoners van de gemeente. Het is belangrijk dat je ook als je jong bent, gaat stemmen. Want de gemeenteraad neemt besluiten over de toekomst van jouw leefomgeving en over onderwerpen die ook jou aangaan. Denk aan woningbouw, openbaar vervoer, mogelijkheden om te sporten en te ontspannen maar ook over maatregelen om jeugdwerkloosheid tegen te gaan.

Wat is er te kiezen?
In onze gemeente kun je kiezen uit 134 kandidaten van 7 politieke partijen. Je krijgt de kandidatenlijst thuis bezorgd. Elke partij maakt een verkiezingsprogramma. Hierin lees je waarvoor een partij zich wil inzetten. Dit kan je helpen bij het maken van je keuze. De website www.lochem.nl/lochemkiest is een handige ingang om snel bij alle programma’s te komen.

Je kunt op 21 maart ook meedoen aan het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017). Kijk voor meer info op www.referendumwiv2017.nl.

Waar kun je stemmen en hoe gaat het praktisch? Je hebt dit keer de keuze uit 20 stembureaus, verspreid over de hele gemeente. Stemmen kan ook op het Staring College. Alle adressen vind je op www.lochem.nl/lochemkiest en op de achterkant van de kandidatenlijst die je in de brievenbus krijgt. Je hoeft niet per se te stemmen in de kern waar je woont; het mag ook op een ander stembureau in onze gemeente.

Stemmen is iets officieels. Neem dus een geldig legitimatiebewijs mee en je stempas. De stempassen –één voor de gemeenteraadsverkiezing en één voor het referendum- ontvang je uiterlijk 7 maart per post. Kun je zelf niet komen stemmen of ben je je stempas kwijt? Neem dan contact op met de gemeente.

Laat me weten waarom jij gaat stemmen!
Ga je stemmen op 21 maart, dan wil ik jou en de andere jonge kiezers uit onze gemeente vragen om mij uiterlijk 7 maart op jouw creatieve manier te laten weten waarom jij gaat stemmen. Je kunt jouw bijdrage via WhatsApp insturen tot en met 7 maart. Uiterlijk 9 maart hoor je dan of ik jou heb uitgekozen om te lunchen met mij en de lijstrekkers op 15 maart. Gezellig als je dan aanschuift én een mooie kans voor jou om te bepalen welke partij jouw stem krijgt op 21 maart. Hoe werkt het?

 
  • Laat mij op jouw creatieve wijze weten waarom jij inderdaad gaat stemmen op 21 maart.  
  • Stuur je inzending in via WhatsApp 06 10270139; vermeld je naam. 
  • Insturen kan tot en met 7 maart. 
  • Op 9 maart maken we via een WhatsApp aan jou en op social media van de gemeente bekend of jij aanschuift bij de lunch op 15 maart. 
  • Door mee te doen geef je toestemming dat de gemeente Lochem jouw inzendingen deelt via social media. Van de prijswinnende inzendingen maken we namelijk een kort filmpje.

15 maart lunchen met de burgemeester en de lijsttrekkers
Op 9 maart maak ik bekend of je op 15 maart mag aanschuiven tijdens de lunch met mij en de lijsttrekkers. Op het menu staan uiteraard lekkere broodjes. Elke lijsttrekker krijgt kort de tijd om te pitchen waarom jij als jonge kiezer op die partij zou moeten stemmen.

Vind je het leuk om aansluitend het lijsttrekkersdebat te volgen op het Staringcollege? Dan ben je daarbij van harte welkom. Dit is van 12:45 -14:15 uur en wordt gepresenteerd door BNN-presentator Jan Versteegh.

Op de verkiezingsdag
Wie weet kom ik je tegen op 21 maart, op mijn ronde langs alle stembureaus of via social media. Je kunt mij op 21 maart volgen op Twitter via @SvtE. In onze berichten rondom de raadverkiezingen gebruiken we de hashtag #LochemKiest. Jij ook?

Veel succes bij je keuze!

Met vriendelijke groeten,

Sebastiaan van ‘t Erve
burgemeester