Lokaal Nieuws

Gepubliceerd op: woensdag 14 februari 2018

Groen is doen!


Wilt u weten hoe u zelf energie kunt opwekken of uw huis kunt isoleren?

Of wilt u weten of uw dak geschikt is voor zonne-energie en voor welke vragen u terecht kunt bij de energiecoaches van LochemEnergie?

Op de pagina Groen is doen  leest u er alles over.

Besparen met zonne-energie
De uitdaging voor 2030 is dat we met z'n allen net zoveel energie opwekken als we gebruiken en dat we grondstoffen opnieuw gebruiken. Om dat te bereiken moet er nog heel wat gebeuren. Ook jij kunt daarbij helpen. Door je huis te isoleren of zelf energie op te wekken. Maar ook door afval goed te scheiden en oude spullen zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken. Thuis, op het werk of op school.

Van ambitie naar resultaat
Trix van der Linden, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Lochem:"Lochem wil klimaatneutraal zijn in 2030. Dat is een mooie maar ook grote opgave, want dit vraagt om andere keuzes van inwoners, bedrijven en gemeente. Voor groene stroom van eigen dak of eigen grond bijvoorbeeld. Of voor hergebruik van warmte van de industrie. Het gaat ook om politieke keuzes. 

Want hoe gaan we dat doen met behoud van ons mooie landschap en een gezonde economie? Is er dan ruimte voor windenergie en grootschalige zonneparken? Dat is een gezamenlijke keuze. Voor de zomer gaan we in gesprek met bedrijfsleven, LochemEnergie, het MKB, de Land- en Tuinbouworganisatie en de gemeenteraad. Houden we vast aan klimaatneutraal in 2030 en hoe komen we van doel naar resultaat?"

Slim samenwerken
"In Lochem is veel kennis over energie en duurzaamheid",vervolgt Trix van der Linden. "Er zijn ook veel initiatieven en ideeën. Een nieuw lid van ons gemeentelijk team Klimaat & Energie is Dieter de Vroomen. Hij gaat met bedrijven in gesprek, zodat zij concrete keuzes kunnen maken. Hiermee willen we als gemeente slimme samenwerking stimuleren; denk aan de kansen van de geplande zonnevelden voor nabijgelegen bedrijven en woningen. Dat kan veel energie opleveren. Ook heeft hij een rol in de voorbereiding van het gesprek met raad en samenleving over de vraag hoe en in welk tempo we samen van doel naar resultaat komen".

Elke inspanning is waardevol
Trix van der Linden: "We kunnen alleen goed voor ons stukje aarde hier in Lochem zorgen, als we allemaal bijdragen. Of je nu een bedrijf runt, op school zit of woont in onze gemeente. Dat geldt natuurlijk ook voor de gemeente zelf. Elke inspanning is waardevol:van de verwarming een graadje lager zetten tot je laten adviseren over de mogelijkheden om elektrisch te rijden of zelf energie op te wekken. Er is heel veel mogelijk. Kies voor duurzaam".

In het zonnetje

Energiecoaches van LochemEnergie
Derk Reijnen, Gerrit Bosscher, John Susebeek, Huib Holsteijn, Jos van der Spek, Gerrit Schutman, Guus Westgeest en Leon Tromp staan dagelijks voor je klaar! Zij helpen gratis met het energiezuiniger maken van je woning. Soms is een ander gebruik van apparaten al voldoende om structureel  geld te besparen. 

Spreek met hen af via energieloketlochem.nl

B€L Budget Advies Centrum
Bij B€L Budget Advies Centrum van de Stichting WelzijnLochem werken 30 vrijwilligers. LochemEnergie traint hen op het gebied van energie besparen. Energie besparen betekent immers ook geld besparen! Ook zij kunnen je nu dus helpen met een dubbele besparing. Zij zijn te bereiken via welzijnlochem.nl

Zonneparken in ontwikkeling
In het buitengebied van Lochem worden twee zonneparken ontwikkeld. Een op de voormalige vuilstort Armhoede (energie voor 2100 huishoudens) en een op een particulier perceel aan de Goorseweg (energie voor 5000 huishoudens). Of deze velden er komen, hangt af van de ruimtelijke procedures en van de toekenning van een landelijke financiële bijdrage.Beide initiatieven worden op de voet gevolgd met het oog op toekomstige keuzes over grootschalige zonneparken in onze gemeente. Heeft u ook plannen? Neem contact op met m.mobach@lochem.nl

Nieuwe vondst
Smartflower POP-e
Een slimme ontwikkeling is de "smartflower POP-e": een oplaadstation voor elektrische fietsen en auto's. Als de zon opkomt, gaat een waaier met zonnepanelen open. Die draait in de loop van de dag met de zon mee. Eenvoudig in gebruik en een mooie eyecatcher!

Solar-programma FrieslandCampina

In Lochem werkt Friesland Campina in hun 'Solar-programma' samen met LochemEnergie. Onderdeel daarvan is de 'dakhuuroplossing 'voor melkveebedrijven met daken groter dan 1.000 m2. De melkveehouder krijgt jaarlijks 3 tot 4 euro per zonnepaneel vergoed en kan de groene stroom gebruiken zonder zelf meteen te investeren in zonnepanelen.

Is jouw dak geschikt voor zonne-energie?
Ligt het dak van jouw huis of schuur tussen zuidoost en zuidwest en valt er geen of weinig schaduw op? 

Dan is de kans groot datje geld kunt besparen met zonnepanelen. Zoek je eigen dak op www.zonatlas.nl/lochem en bereken wat het je kan opleveren.Koop je samen met je buren in? Dan wordt investeren in zonne-energie nog leuker en goedkoper. Doe je mee? Laat je dan goed informeren. Je kunt informatie vinden en advies vragen via energieloketlochem.nl

Heb je een leuk voorbeeld of goede tip of ervaring?
Stuur deze dan naar berkelbode@lochem.nl. Wie weet kunnen we de volgende keer jouw tip plaatsen!

Oproepen

Zon op School
Een duurzaam schoolgebouw met een lagere energierekeningen ook nog eens een lespakket dat kinderen bewust maakt van het gebruik van groene energie. Dat doen we met Zon op School. De Vullerschool in Gorssel en de Barchscholein Barchem deden als eerste mee. Ook de Garve in Lochem heeft zonnepanelen geplaatst op de nieuwbouw. Doet jouw school ook mee? Dan leggen we zonnepanelen op het daken brengen de opbrengst in beeld. Aanmelden kan via zonopschool@lochemenergie.net

Je bedrijfsdak als energiecentrale
Daken van (bedrijfs)panden zijn vaak heel geschikt voor zonneparken. Bij SafanDarley en Wila liggen in totaal zo'n 1300 panelen op het dak. Op het gemeentehuis in Lochem liggen 200 panelen en op bedrijventerrein Aalsvoort nog eens 372 panelen. Een set van 10 panelen (2.700 Wattpiek) levert jaarlijks 2.360 kWh stroom. Sluit consumenten aan op de panelen op je dak en help hen zo energie en geld te besparen.Interesse? info@lochemenergie.net

Huurders besparen met zonnepanelen
Ben je huurder bij Woningcorporatie IJsseldal Wonen of Viverion? Dan kun je meedoen met het opwekken van zonne-energie.Als je interesse hebt in zonnepanelen op je dak,zorgen IJsseldal Wonen en Viverion samen met LochemEnergie ervoor dat je zonnepanelen krijgt mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Met 10 panelen dalen je energielasten tot € 200,- per jaar. Bij IJsseldal Wonen krijg je tijdelijk ook nog een instapbonus van € 100,- bij het plaatsen van de panelen.Wil je weten of je zonnepanelen presteren zoals is toegezegd?Dat kan via Sundata. Zij ontvingen voor hun idee afgelopen december de ASN Bank wereldprijs. Informeer bij je verhuurder of bij info@lochemenergie.net

Tip

Zoek het warmtelek in je huis!
Bij kou kun je warmtelekken in je woning goed opzoeken! De energiecoaches gebruiken een infraroodcamera en sporen samen met jou de grootste warmteverliezen op. Een leuk en dankbaar werkje. Zo bespaar je energie én geld. Maak op energieloketlochem.nl een afspraak met een energiecoach. De coach komt gratis bij je langs!

Weetje
Zonnepanelen in je tuin?
Handig om te weten:

  • Binnen de bebouwde kom mag je zonnepanelen in de achtertuin op de grond plaatsen zonder vergunning. De opstelling mag dan niet hoger dan 2 meter zijn.
  • Buiten de bebouwde kom heb je altijd een omgevingsvergunning nodig. Tot 50 m2 hoef je geen leges te betalen.

De afdeling Publiekscontacten van de gemeente kan je hierover meer vertellen. Bel met (0573) 289 222.

Agenda

21 en 22 maart Zonne-energie beurs 'Solar Solutions'
Zonne-energie beurs in de Expo in Haarlemmermeer. Nieuwe technieken, producten, markten en aanbieders: de ontwikkelingen in de zonne-energie sector gaan razendsnel. De laatste stand van zaken vind je op de vakbeurs! solarsolutions.nl

20, 21 en 24 april Cleantech Tomorrow
Duurzaamheid in de praktijk in Epe en Voorst. Maak kennis met praktische nieuwe ontwikkelingen en initiatieven. Kom naar de publieksdagen op vrijdag 20 en zaterdag 21 april of de businessdag op dinsdag 24 april.cleantechtomorrow.nl

Wanneer start jij?
Maak vandaag nog plannen voor zonne-energie. Eén paneel levert jaarlijks gemiddeld 50 euro op!

Feiten en cijfers gemeente Lochem
Verbruik
In 2016 verbruikten alle huishoudens 19 miljoen m3 gas en ruim 37 miljoen kWh aan elektriciteit.

Uitgaven
Alle huishoudens in de gemeente Lochem geven ongeveer 20 miljoen euro per jaar uit aan gas en stroom.

Energiebehoefte
De hoeveelheid energie van de zon die de aarde bereikt, is ca. 9000 maal groter dan de energiebehoefte van alle 7 miljard aardbewoners samen.

Groene stroom
In 2016 wekten we 4,1 miljoen kwh groene stroom op.