Lokaal Nieuws

woensdag 29 november 2017

Henk Aalderink-prijs voor Naoberschap Witteveen


De P10 -het samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten- reikte dit jaar de Henk Aalderink-prijs uit aan het project Naoberschap uit Witteveen. 

De prijs bestaat uit een cheque van € 2.500,- en publiciteit. “Een prachtig en krachtig project”, aldus de jury. Die roemt dit project vanwege de vindingrijkheid en het vermogen om burger, overheid en ondernemers van alle leeftijden te binden. “Het is erg knap om gezamenlijk zo’n duidelijke visie op de toekomst te hebben én daar ook met elkaar voor te gaan.”


Het kleine dorp Witteveen ligt in de gemeente Midden-Drenthe. De (vergrijzende) bevolking blijft de wil houden om zelfstandig te zijn. Zo zorgden de inwoners van Witteveen dat de basisschool behouden bleef, realiseerden zij een Multi Functioneel Centrum en toverden ze het oude schoolplein om tot een bruisend dorpsplein. De voetbalclub te klein om mee te doen met de competitie? Dan trainen en spelen ze samen met de club uit een naburig dorp.

Noaberkracht
Met het project Naoberkracht zet Witteveen in op talenten in de gemeenschap. Alle inwoners van 18 jaar en ouder worden door twee vrijwilligers bezocht en gevraagd welke talenten zij willen inzetten voor het dorp. Het is een groot succes. Inmiddels worden er hulpmiddelen aangeboden en voorziet Naoberkracht in huisbezoeken, gymnastiek voor senioren, reparaties, wandel-maatjes, een dorpsbibliotheek en een vervoersservice. Het doel: iedereen in Witteveen moet er -zolang hij of zij dat wil- kunnen blijven wonen.

Henk Aalderink-prijs
De Henk Aalderink-prijs is vernoemd naar onze overleden burgemeester en oprichter van de P10. Op zijn initiatief bundelden de (inmiddels 16) grootste plattelandsgemeenten binnen de P10 hun krachten om zo een stevig plattelandsgeluid te kunnen laten horen in Den Haag. Het doel van de prijs is om aan heel Nederland te laten zien dat het platteland leeft, energie heeft, spannend is, vernieuwend is en geloof heeft in de toekomst.