Lokaal Nieuws

maandag 06 november 2017

Raadzaal even democratisch domein basisschoolleerlingen


Leerlingen uit groep 8 van de basisscholen in onze gemeente bezoeken in januari 2018 het gemeentehuis. 

Dit doen zij in het teken van ‘Groep 8 aan de macht’. Onder leiding van burgemeester Marianne Besselink grijpen zij de macht tijdens vier kinderraadsvergaderingen. Ook krijgen de leerlingen workshops aangeboden en starten ze deze maand met lessen burgerschapsvorming op school.

Ruim 300 leerlingen doen mee
Afgelopen jaren organiseerden we een basisschooldebattoernooi voor de groepen 7 en 8. Dit toernooi was altijd een geweldig succes. Dit jaar besloot de gemeenteraad om samen met adviseur Ans Borninkhof van Burgerschapsvorming Advies ‘Groep 8 aan de macht’ voor de leerlingen te organiseren. Deze bijeenkomst staat, net als het debattoernooi, in het teken van burgerschapsvorming. Samen met voorbereidingen op school past de bijeenkomst goed binnen de wettelijk verplichte burgerschapsvormingslessen die het rijk van het onderwijs vraagt. Ruim 300 leerlingen van 14 scholen in Bronckhorst doen mee aan de bijeenkomsten.

Burgerschapsvorming
In de weken voorafgaand aan de vergadering worden de leerlingen door hun leerkrachten al goed voorbereid. Ze leren over de werking van democratie, politiek, verkiezingen en welke taken een gemeente heeft. Omdat een kinderraadsvergadering niet zonder kinderraadsleden kan, organiseren de scholen verkiezingen om per school vier raadsleden te kiezen die de groep vertegenwoordigen. Ook de voorstellen waarover gestemd wordt, hebben de leerlingen zelf bedacht en gaan over het vergroten van de leefbaarheid in hun dorp.

Programma
Op de ochtenden van 19 en 26 januari 2018 vinden de bijeenkomsten ‘Groep 8 aan de macht’ in het gemeentehuis plaats. De leerlingen nemen deel aan workshops die gegeven worden door raadsleden. Burgemeester Besselink: “Op speelse wijze maken deze jonge inwoners kennis met lokale democratie, het belang van meedoen, wat een gemeenteraad doet en de invloed die je als inwoner kunt uitoefenen op de keuzes van je gemeente. Ook discussiëren ze over belangrijke thema’s als vrijheid, solidariteit en gelijkwaardigheid.” Vanuit hun standpunt presenteren zij voor even een eigen politieke partij. Ook doen ze mee aan een quiz en krijgen ze een rondleiding door het gemeentehuis. Hoogtepunt van het bezoek is de kinderraadsvergadering. Een vergadering, met de kinderen zelf in de hoofdrol en onder leiding van de voorzitter van de ‘echte gemeenteraad’, burgemeester Besselink. De kinderraadsleden wisselen standpunten en meningen uit over hun eigen voorstellen. Uiteindelijk wordt democratisch gestemd voor het beste voorstel. De 4 scholen met het beste raadsvoorstel krijgen € 250,- om hun voorstel ook echt uit te voeren.