Lokaal Nieuws

woensdag 11 oktober 2017

Hondenpoep? Die ruim je gewoon op!


Honden. De meeste mensen vinden ze leuk en lief; het zijn immers favoriete huisdieren.

Helaas zorgen ze soms ook voor overlast. Of liever gezegd: sommige baasje en bazinnetjes doen dat. Hun honden lopen los waar het niet mag en niet elke hondenbezitter ruimt de poep van zijn of haar hond op.

Het gevolg: grote ergernis bij bewoners.

Het is ook vies, al die poep op straat en in het gras. Bovendien is het ongezond. In hondenpoep zitten heel veel bacteriën die slecht zijn voor de mens. Als kinderen in aanraking komen met hondenpoep, kunnen ze er behoorlijk ziek van worden. Natuurlijk zijn er heel veel hondenbezitters die wel de poep van hun hond opruimen. Het is dan ook zeker niet terecht om alle baasjes op de overlast aan te kijken.

Wat zijn de regels?
Elke eigenaar is zelf verantwoordelijk dat andere mensen geen overlast hebben van zijn hond(enpoep). De regels nog even op een rijtje:

  • Binnen de bebouwde kom moet u uw hond altijd aangelijnd houden.
  • Binnen de bebouwde kom bent u verplicht de poep van uw hond op te ruimen. En dus ook om altijd een opruimmiddel bij u te hebben. Een simpel plastic zakje is voldoende.
  • Buiten de bebouwde kom mag de hond los lopen, mits hij goed naar zijn baasje luistert. In opengestelde natuurgebieden geven de eigenaren meestal met borden aan of uw hond aangelijnd moet worden. Natuurlijk houdt u rekening met vee, of bijvoorbeeld het broedseizoen van vogels.
  • Overlast of schade door uw (loslopende) hond moet u altijd voorkomen.

Last van een hond?
Heeft u last van de hond van iemand anders, spreek dan eerst zelf de eigenaar van de hond erop aan en probeer samen tot een oplossing te komen. Komt u er niet uit, belt u dan de politie, via (0900) 8844.