Lokaal Nieuws

woensdag 11 oktober 2017

Winnaars Bronckhorster Duurzaamheidsprijs en Duurzame ster 2017 bekend


Op 10 oktober 2017, de dag van de duurzaamheid, maakten we bekend dat Marga Limbeek en Annelies Wolsink uit Hengelo de Bronckhorster Duurszaamheidsprijs voor volwassenen hebben gewonnen.

Nikki Otten uit Zelhem won in de categorie jeugd t/m 16 jaar. Gaby Koenders uit Hummelo werd onderscheiden als Duurzame ster van 2017.
Dit alles gebeurde tijdens een speciale bijeenkomst in het gemeentehuis in Hengelo. Loco-burgemeester Paul Seesing reikte de prijzen uit. Het was de eerste keer dat we de prijzen uitreikten.

Duurzaamheidsprijs
Met de Duurzaamheidsprijs (2.500 euro voor volwassenen en 500 euro voor jeugd t/m 16 jaar) kunnen de winnaars hun duurzame idee uitvoeren. Inwoners konden alleen of als groep (bijvoorbeeld straat, stichting, (sport)vereniging) meedoen. Marga Limbeek en Annelies Wolsink kwamen met het plan voor geveltuintjes, waarmee zij zelf in hun straat/buurt (Spalstraat Hengelo, waar dit ontbreekt) aan de slag willen. Hiermee maken zij hun straat groener en het draagt bij aan het beter opvangen van het regenwater tijdens hoosbuien. Het idee is ook toepasbaar voor meer straten in Bronckhorst. Nikki Otten uit Zelhem wil graag met zijn klas naar het Earthship, het huis van zijn oom in hetzelfde dorp. Dit is volledig ecologisch gebouwd, met natuurlijke materialen en maakt optimaal gebruik van de omgeving. Ook is het zelfvoorzienend qua bijvoorbeeld water en energie. Met de excursie is het de bedoeling dat de kinderen ervaren hoe een huis van de toekomst er uit kan zien. De gemeente streeft er naar in 2030 energieneutraal te zijn. Oftewel, we willen dan alle energie die we in onze gemeente gebruiken, zelf opwekken. Deze ambitie kunnen we alleen samen bereiken en daarom gingen we met de Duurzaamheidsprijs op zoek naar nieuwe ideeën uit de samenleving die bijdragen aan een duurzame buurt. We zochten groene ideeën op het gebied van  People (onze samenleving), Planet (ons milieu) en Profit (onze economie).

We kregen in totaal 17 aanmeldingen en daaruit koos een jury, met onder andere wethouder Jan Engels van duurzaamheid, de winnaar in beide categoriën. De winnaars gaan hun plannen nu verder uitwerken. Ook onder de overige inzenders zaten mooie ideeën. We bekijken samen met hen of er mogelijkheden zijn om ook deze op één of andere manier te realiseren, omdat ook zij een mooie bijdrage leveren aan een duurzamer omgeving. Bijvoorbeeld door het idee op te nemen in gemeentelijke plannen voor afval, riolering of de bermen. Of door samenwerking te zoeken met andere partijen, zoals dorpsbelangenorganisaties of verenigingen.

Duurzame ster 2017
Gaby Koenders is onze Duurzame ster van 2017. Zij kreeg als speciale onderscheiding een ster-tegel die voor het gemeentehuis is geplaatst. Zij kreeg de ster vanwege haar enorme inzet voor een duurzame samenleving. Gaby Koenders is onder andere één van de initiatiefnemers van 

solarpark De Kwekerij in Hengelo, dat dit jaar haar deuren opende. In het park wekken bijna ca. 7.000 zonnepanelen groene energie op voor ruim 500 huishoudens en is daarnaast volop gelegenheid om te recreëren. Verder is zij één van de drijvende krachten achter Zonkracht Hummelo, een project in haar woonplaats waarmee inwoners gezamenlijk zonne-energie kunnen afnemen van panelen op een groot dak in de buurt. De Duurzame ster is een waardering die de gemeente op eigen initiatief uitreikt. Aanmelden hiervoor was niet mogelijk.