Lokaal Nieuws

maandag 02 oktober 2017

Ministerie start met toesturen van jodiumtabletten


De Rijksoverheid wil dat Nederland zo goed mogelijk is voorbereid op een eventueel ongeval met een kernreactor.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start daarom in de week van 9 oktober met het versturen van jodiumtabletten naar 1,2 miljoen huishoudens in Nederland. Dit duurt naar verwachting twee weken. Het gaat in onze gemeente om kinderen tot 18 jaar.

Waarom binnen de gemeente Lochem?
Jodiumtabletten worden vooraf verspreid in de eerste ring (tot 20 kilometer) en de tweede ring (tot 100 kilometer) rondom een kerncentrale. Het grondgebied van de gemeente Lochem ligt in de tweede ring rond de kerncentrale van Emsland, Duitsland.

Wie krijgen jodiumtabletten?
In de gemeente Lochem gaat het om kinderen tot 18 jaar. Zij hebben de meeste kans op het krijgen van schildklierkanker door de opname van radioactief jodium via de schildklier. Daarom krijgen alle kinderen tot 18 jaar jodiumtabletten als zij tot 100 kilometer afstand van een kerncentrale wonen.

Mensen tussen de 18 en 40 jaar oud en ouder, hebben minder kans op schildklierkanker door radioactief jodium. Daarom krijgen zij alleen tabletten als zij binnen een straal van 20 kilometer van een kerncentrale wonen. Dat is als je in de gemeente Lochem woont, niet het geval.

Waarom krijg ik jodiumtabletten?
Bij een kernongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen die zich verspreiden via de lucht. Eén van die stoffen is radioactief jodium. Radioactief jodium kan door inademing in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Dit kan op de langere termijn schildklierkanker veroorzaken bij jonge mensen. Dat weten we uit studies van eerdere kernongevallen. Op de langere termijn ziet men daarin een toename van schildklierkanker bij jonge mensen.

Door jodiumtabletten in te nemen op het moment dat de overheid dit aangeeft, raakt de schildklier verzadigd met jodium. De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op, waardoor de kans afneemt om schildklierkanker te ontwikkelen.

Hoe krijg ik de tabletten?
De tabletten worden per post verstuurd. Vanaf 3 oktober verstuurt het ministerie van VWS een vooraankondiging naar de mensen die de tabletten ontvangen. Op www.jodiumpostcodecheck.nl kunt u nagaan of u jodiumtabletten vanaf 9 oktober per post krijgt opgestuurd.

Advies aan zwangere vrouwen
De Rijksoverheid adviseert zwangere vrouwen van alle leeftijden om ook over jodiumtabletten te beschikken. De overheid kan de jodiumtabletten echter niet per post naar hun sturen. Zij kunnen vanaf de tweede week van oktober de jodiumtabletten kopen bij apotheek en drogisterij, tegen een adviesprijs van € 2,95.

Waarom verspreid de Rijksoverheid jodiumtabletten?
Het ministerie van VWS biedt de tabletten aan, om ons land goed voor te bereiden op een mogelijk kernongeval, net zoals we ons voorbereiden op andere mogelijke incidenten. De kans op een ongeval met een kerncentrale is overigens klein, want kerncentrales moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen.

Waarom vooraf verspreiden?
Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden, komen deze bij die mensen thuis te liggen die baat hebben bij de beschermende werking ervan, mocht zich een ongeval met de dichtstbijzijnde kerncentrale voordoen.

Vragen over de verspreiding van jodiumtabletten?

  • Website Meer informatie over de verspreiding van jodiumtabletten vindt u op de website www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl. Bijvoorbeeld informatie over wat u kunt doen als u geen jodiumtabletten heeft ontvangen, de werking van jodium en welke zones voor de verspreiding van jodiumtabletten zijn vastgesteld. U kunt ook een contactformulier invullen op www.rijksoverheid.nl/contact/contactformulier.
  • Telefoon Heeft u aanvullend nog vragen, neem dan telefonisch contact op met nummer 1400.
  • WhatsApp U kunt ook gebruik maken van WhatsApp 06-55 00 14 00.

Informatie over kernongevallen
Meer informatie over kernongevallen en straling vindt u op de website van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (www.anvs.nl). Daarop kunt u lezen wat een stralingsongeval is en dat het innemen van jodiumtabletten één van de maatregelen is die u tegen straling kunnen beschermen.