Gemeente nieuws Lochem

woensdag 17 mei 2017

Energy Challenge 2017


Ruim 80 leerlingen in de regio Stedendriehoek doen mee aan de derde editie van de LochemEnergieChallenge. 

Ze gaan op zoek naar kansen en mogelijkheden voor een energieneutrale toekomst. Vijf leerlingen uit klas 4vwo van het Staring College bereiden de challenge voor. Ze schrijven erover in het Gemeentenieuws en u kunt de ontwikkelingen op de voet volgen op de Facebook-pagina van LochemEnergieChallenge.

Door: Dineke Touw

De aardgasvoorraad van de aarde raakt op. In 2035 moeten alle huizen in Nederland van het gas af. Elektriciteit wordt het nieuwe gas, maar wat moet er allemaal gebeuren binnen huizen, binnen dorpen, binnen steden, binnen heel Nederland willen we dit verwerkelijken? Huizen moeten worden aangepast, elektriciteit moet duurzaam worden opgewekt en er moet voldoende energie worden geleverd om ook in de winter alles warm te kunnen houden. Dit kost geld en moeite en zonder medewerking van de inwoners van Nederland is het ook niet mogelijk. De Energy Challenge biedt hulp aan inwoners van de gemeente Lochem, om sommige van deze vraagstukken op te lossen.

In juni 2017 nemen de leerlingen uit 4vwo van het Staring College voor de derde keer deel aan de Energy Challenge. In groepjes van 4 gaan studenten op zoek naar problemen en oplossingen omtrent de energietransitie in de gemeenschap Laren. Nadat ze zichzelf hebben voorbereid, geholpen door professionals, worden ze op pad gestuurd. Hierbij bezoeken ze woonhuizen, winkels en andere openbare gelegenheden. Hier kijken ze rond en stellen ze vragen. Ze denken samen met bewoners of eigenaars na over problemen die kunnen ontstaan op verschillende gebieden. Zo bekijken ze de situatie bijvoorbeeld vanaf een sociaal-maatschappelijke kant, welke techniek nodig is om huizen aan te passen, of wat de financiële gevolgen zullen zijn. Vervolgens bedenken ze oplossingen voor de gevonden problemen.

Dit alles gebeurt in drie dagen: 29 en 30 juni en 3 juli. Op de eerste dag bereiden ze zich voor, op de tweede dag gaan de groepjes op stap en tijdens de derde dag werken ze hun bevindingen uit. De avond van de derde dag presenteren ze hun ideeën voor een jury van specialisten op verschillende vakgebieden. De beste groepen gaan door naar de finale. De groep die volgens de jury de beste ideeën heeft gepresenteerd tijdens de finale wint. De winnaars krijgen een luchtballonvaart cadeau. En hopelijk worden hun ideeën in de toekomst gebruikt om bewoners te helpen overstappen van aardgas naar elektriciteit.