Regio Nieuws

donderdag 16 februari 2017

Gelre ziekenhuizen schaft nieuwste generatie Siemens PET-CT-scanner aan


De aanschaf van een PET-CT is een belangrijke mijlpaal voor Gelre ziekenhuizen.
 

Het project loopt al 5 jaar en nu komt - na het in dienst treden van twee nucleair geneeskundigen twee jaar geleden - met de aanschaf van de PET-CT het einde in zicht. Deze in Nederland unieke scanner biedt patiënten en artsen de mogelijkheid scans te maken met minder stralingsbelasting en in de nabije toekomst nog meer mogelijkheden voor scans ten behoeve van bijvoorbeeld alzheimer, het hart en prostaatkanker. Bovendien past de aanschaf binnen de ontwikkelingen bij Gelre rondom het speerpunt oncologie en de stijgende vraag naar deze scans.

In één continue beweging een lichaamsscan
De Siemens Biograph mCT Flow, die zeer snel kan scannen, maakt de PET-CT van Gelre bijzonder krachtig en uniek. Op dit moment is het de tweede PET-CT-scanner in Nederland die in één keer in een continue beweging een PET-scan van het hele lichaam maakt, in plaats van losse PET-beelden te combineren. Dit met dank aan de zogenoemde Flowmotion-technologie waarbij de tafel tijdens het onderzoek zonder onderbreking door de gantry schuift. Doordat je kunt instellen welk gebied op de scan moet komen hoeven omliggende lichaamsdelen niet bloot gesteld te worden aan straling. Dat is voor bijvoorbeeld patiënten met kanker die veel scans krijgen heel belangrijk. Zo wordt de hoeveelheid straling beperkt.

Voordelen combinatie PET- en CT-scan
De combinatie van een CT-scan en een PET-scan in één apparaat heeft veel voordelen, zegt nucleair geneeskundige Marc Zuijdwijk. Een CT-scanner geeft via röntgenstraling een gedetailleerd beeld van het inwendige gedeelte van de patiënt. Een PET-scan geeft juist een beeld van de stofwisseling van lichaamscellen. In het bijzonder kankercellen maar ook onstekingen hebben een afwijkende stofwisseling. Dankzij deze combinatie kan zowel de aard als de plaats van de afwijking zeer nauwkeurig worden vastgesteld.

Door de stijging van het aantal aanvragen van deze scans vanwege meer bekendheid bij specialisten over de uitgebreide mogelijkheden ervan werd het financieel interessant zelf een PET-CT-scanner aan te schaffen. Dr. Michel Galjee, voorzitter van de raad van bestuur, vertelt dat de aanschaf van deze moderne scanner past bij het beleid van Gelre. Door de scanner kunnen we op bijvoorbeeld het speerpunt oncologie onze patiënten beter van dienst zijn. De scanner past daarnaast bij de opleidingsvisie en het doen van onderzoek als Topklinisch opleidingsziekenhuis met STZ-status.

De PET-CT-scanner moet na de zomer operationeel zijn. Vanaf dat moment hoeven patiënten in het verzorgingsgebied van Gelre ziekenhuizen minder ver te reizen. Er is dan voldoende capaciteit voor de vraag naar scans in het ziekenhuis en ook om bij te springen in de regio qua capaciteit. Bij Gelre kunnen scans worden gemaakt die oudere types scanners niet of minder goed kunnen maken. Ook voor patiënten waarbij minder straling van levensbelang is kunnen voor een scan in Gelre terecht.